وکیل دادگستری فردی می باشد که در کانون وکلای دادگستری عضو و دارای پروانه وکالت باشد . پاسخگویی به ادعاها و ارائه آن ها در دادگاه ، دفاع از حقوق موکل و … قسمتی از وظایف بهترین وکیل می باشد . در واقع فقط وکیل دادگستری میتواند به جای موکل خود در مراجع ثبتی ، قضایی ، اداری و… جهت دفاع از حقوق موکلش حضور داشته باشد و بر اساس اختیاراتی که به او داده شده است از موکل خود دفاع به عمل آورد .
وکیل دادگستری
به معنای کلی وکیل فردی است که از طرف موکل اختیاراتی به او محول می شود که به دلیل آن میتواند امور مرتبط با موکل خود را که فقط خود او صلاحیت انجام آن را دارد ، را به جای موکلش انجام دهد . برای انجام هر گونه معامله و یا امور اداری لازم است وکالت از طریق سند رسمی و یا عادی تنظیم و واگذار گردد. در حالی که وکالت نامه در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شود نمیتوان بوسیله آن در دادگاه و یا دادسرا از طرف افراد حقوقی و یا حقیقی حاضر شد و امور مربوطه را انجام داد .
وکالت وکیل پس از تنظیم وکالتنامه و با امضای آن آغاز می شود و موکل ملزم به پرداخت هزینه هایی همانند هزینه آگهی ، کارشناسی ، دادرسی ، تیپ ، کپی ، اوراقی که به کار برده شده است ، هزینه تماس های تلفنی و … می باشد .
انواع وکیل
وکلا بر اساس تجربه و سابقه و حوزه فعالیتی که دارند شامل وکالت های گوناگونی می شوند . از لحاظ صلاحیت رسیدگی و درجه اعتبار وکلا را میتوان در دو گروه زیر قرار داد :
- وکیل پایه یک دادگستری
- کارآموز وکالت دادگستری
وکیل پایه یک دادگستری
برای اینکه بتوانید وکالت و داوری خوبی را در حق موکل خود انجام دهید بایستی نخست در رشته های فقه ، حقوق و مبانی حقوق اسلامی ، تحصیلات دانشگاهی خود را در مقطع لیسانس و یا بالاتر از آن به اتمام برسانید . همچنین تحصیلات حوزه علمیه هم تراز با تحصیلات دانشگاهی نیز مورد قبول است .
بعد از فارغ التحصیلی از دانشگاه و با قبولی در آزمون کانون وکلای دادگستری که به صورت سالانه برگزار می گردد فرد میتواند به عنوان کارآموز وکالت فعالیت خود را در حرفه وکالت شروع کند . در آخر با گذراندن 18 ماه کار آموزی و قبولی در آزمون های کتبی و شفاهی ، در مراسم تحلیف و با ادای سوگند فرد متقاضی عنوان وکیل دادگستری را کسب خواهد کرد .
انواع وکالت
وکیل انتخابی : اگرموکل خود بتواند وکیل را انتخاب کند و بتواند جهت دفاع از حق خود در مراجع قضایی کسی را انتخاب و قرارداد وکالت را ببندد به چنین وکالتی وکیل انتخابی می گویند . علت نامگذاری آن نیز به دلیل این است که فرد خود حق انتخاب دارد .
وکیل تسخیری : در بعضی از دعاوی کیفری ، اینکه بهترین وکیل را داشته باشید نیاز است . اما امکان دارد که فرد از انتخاب وکیل خودداری نماید و یا به علت عدم توانایی در پرداخت هزینه نتواند با وکیلی قرارداد ببندد . در چنین شرایطی با صلاحدید و تشخیص دادگاه یکی از وکلای دادگستری به عنوان وکیل تسخیری و به صورت رایگان برای فرد انتخاب می شود . به این نوع وکالت وکیل تسخیری می گویند .
وکیل معاضدتی : وکیل معاضدتی وکالت کسانی را بر عهده می گیرد که توان گرفتن وکیل را ندارند . در دعاوی حقوقی به تشخیص کمسیون معاضدت کانون وکلا و یا دادگاه ، وکیلی جهت دفاع از شخص معسر به شکل رایگان گرفته می شود .
وکیل اتفاقی : که در رشته وکالت تحصیل نکرده باشد و اصلا در این حوزه فعالیت ندارد ، جهت دفاع از حقوق و مشکلات نزدیکان و بستگان خود درخواست حضور در دادگاه و دفاع کند . در این صورت فرد متقاضی میتواند هزینه های مربوطه را پرداخت نموده و پس از انجام مراحل قانونی ، به عنوان وکیل اتفاقی در دادگاه حضور داشته باشد .
تعهدات وکیل دادگستری
بعد از عقد قرارداد وکالت وکیل تعهداتی را در قبال موکل خود دارد که این تعهدات وکیل در برابر موکل عبارت هستند از :
وکیل مسئول خساراتی میباشد که به دلیل اقدامات او متوجه موکل شود . وکیل فقط مجاز می باشد در برابر اختیاراتی که دارد به وظایف خود عمل کند . وکیل باید در اقدامات و در تمام اعمالی که انجام می دهد با موکل خود مشورت به عمل آورد . وکیل در صورتی میتواند کاری را به فرد دیگر واگذار کند که از حق توکیل برخوردار باشد .
وظایف وکیل پایه یک دادگستری
بهترین وکیل دادگستری با توجه به وکالتنامه ای که میان او و موکل تنظیم می شود وظایفی را بر عهده دارد . ارائه موثرترین و بهترین راهکار حقوقی برای حل مشکل موکل و همینطور دفاع از منافع او در مراجع قضایی از مهم ترین وظایفی می باشد که میتوان در مورد وکیل دادگستری به آنها اشاره کرد .
وکیل باید در انجام امور و کارهایی که نیاز است را در سریع ترین زمان با بهترین نتایج انجام دهد در نتیجه یکی از وظایف بهترین وکیل دادگستری اقدام سریع موقع است . به جز مواقعی که نیازی به حضور وکیل نباشد ، بهترین وکیل بایستی در تمامی جلسات دادرسی حضور پیدا کند .
ابلاغ حکم و اطلاع رسانی هر مرحله از پرونده . به این دلیل که موکل حق دارد در جریان جزئیات دادرسی قرار بگیرد . وکیل وظیفه دارد در مقابل هر مدرکی که موکل در اختیار او قرار می دهد رسید ارائه نماید . منافع موکل بایستی در اولویت کاری وکیل پایه یک دادگستری قرار بگیرد . وکیل خوب بایستی راه حلی کم هزینه و موثر پیشنهاد دهد .
وکیل دادگستری خوب بایستی دارای بیان خوبی باشد تا بتواند به خوبی و بهترین نحو از موکل خود دفاع نماید . وکیل موظف است برای حل پرونده با کم ترین هزینه ممکن حتی با طرف مقابل موکل در دعوی مذاکره نماید . تنظیم شکواییه یا دادخواست ، لوایح مربوطه و پیگیری پرونده از وظایفی است که با تنظیم وکالت نامه بر عهده وکیل می باشد .