گواهی عدم سازش
از جمله مواردی که در صورت اثبات آن به دادگاه می توانید روند طلاق را افزایش دهید، ارائه گواهی عدم سازش به دادگاه می باشد. به عبارتی دیگر وقتی شرایط به گونهای باشد. که ادامه زندگی مشترک برای دو طرف سخت باشد، قانون برای طلاق و جدایی آن ها چاره اندیشی نموده است. از این رو اگر زوج و زوجه قصد طلاق و جدایی داشته باشند، اولین مرحله برای اجرای آن این است که گواهی عدم سازش را به دادگاه ارائه کنند.
در خصوص توضیح گواهی عدم سازش باید گفت، همانگونه که از نام آن قابل حدس می باشد، این گواهی عدم سازگاری بین زوج و زوجه را اثبات می کند. شرایط لازم برای صدور گواهی عدم سازش این است که عدم برقراری صلح و سازش بین دو طرف برای دادگاه ثابت شود. به عبارتی دیگر دادگاه سازگاری بین دو طرف را غیرممکن بداند، به آن ها اجازه طلاق یا همان جدایی را می دهد.
طلاق
امروزه مسئله ی طلاق یکی از چالش های جوامع بشری است. که هر روز بسیاری از مردم با آن سروکار دارند. مسلماً طلاق دارای آثار مخرب و آسیب هایی جدی می باشد. و بسیاری از زوجین، فرزندان و خانواده های آنان را درگیر می نماید. اما حقیقت آین است که در برخی از موارد تنها راه و بهترین راه، جدایی زوجین از یکدیگر است، به همین منظور نیز گواهی عدم امکان سازش از سوی مراجع قانونی صادر میگردد. تا مشخص شود که آیا مشکل زوجین به نوعی می باشد که طلاق و جدایی در آن ضرورت دارد و یا با راه های دیگری مانند مشاوره و… قابل حل است.
از طرفی دیگر، صدور گواهی عدم امکان سازش در حقیقت جز یکی از اساسی ترین تشریفات طلاق می باشد. و بر اساس قانون آیین دادرسی کشور باید یک سری مراتب طی شود تا زن و شوهر بتوانند از لحاظ قانونی از یکدیگر جدا شوند.
بنابراین در حالت کلی باید گفت که با وجود ازدیاد جدایی ها و طلاق در خانواده ها، قانونگذار قوانین خانواده را به نوعی برنامه ریزی کرده است که کمی سختگیرانه باشد. و زوجین نتوانند به هر دلیل غیر موجهی از یکدیگر جدا شوند. چرا که خانواده از اساسی ترین و مهم ترین بنیان های جامعه به حساب می آید. و به همین منظور نیز اولین محل تربیتی فرزندان و انسان های یک جامعه است، بنابراین از هم پاشیده شدن خانواده ها دارای آسیب ها و ضرر زیان های بسیار زیادی برای جامعه است.
نکات مهم گواهی عدم امکان سازش در طلاق توافقی
- در موارد الزام زوج به طلاق، دادگاه ناگزیر به رسیدگی ماهیتی و ورود به موضوع یا احراز شرایط اعمال وکالت، احراز حقانیت خواهان است. مثلاً در طلاق از ناحیه زوجه که یا بر مبنای عسروحرج یا براساس شروط ضمن عقدنکاح انجام می گیرد، دادگاه ناچار از احراز حقانیت زوجه می باشد تا بعدا بتواند براساس آن حکم به الزام زوج در دفترخانه و اجرای صیغه طلاق یا حکم به مراجعه زن به دفترخانه و اجرای صیغه طلاق از طرف زوجه و در موارد احراز شرایط، اجازه و حکم طلاق صادر نماید. همانگونه که بیان شد نام تصمیم دادگاه در فرض اخیر، گواهی عدم امکان سازش نیست.
- در گواهی عدم امکان سازش (موارد طلاق توافقی و طلاق به درخواست مرد)، تصمیم دادگاه صرفاً در حد تأیید حق زوجین یا زوج در استحقاق مراجعه به دفترخانه اجرای صیغه و دادگاه وارد شناسایی و احراز حقانیت طرفین در اثبات دعوای خود نمی شود.
- در موارد صدور گواهی عدم امکان سازش، دادگاه اقدام به تشکیل جلسه به منظور رسیدگی به اختلاف یا تعیین وقت رسیدگی نمی نماید.
- در طلاق توافقی فقط جلسه ای برای صدور گواهی عدم امکان سازش، تشکیل می دهد. و از قبیل طرفین در صورت جلسه برای توافقات لازمه را در خصوص مهریه، نفقه و غیره ترتیب داده اند. یا برای مثال در طلاق به درخواست زوج، دعوت زوجه فقط به منظور آن است که دادگاه از وی درخصوص مطالبه حقوقی قانونی وی استنطاق کند، لذا مهم حضور وی مانع از صدور گواهی عدم امکان سازش نیست. در حالی که در حکم طلاق، دادگاه جلسات رسیدگی ترتیب می دهد. وارد ماهیت مرد می شود. به احراز شرایط اعمال وکالت در طلاق یا موارد عسر و حرج می پردازد.
- در حال حاضر قانون گذار به جهت کاهش از آمار طلاق توافقی موانعی بر سر راه آن ایجاد نموده است.
اعتبار گواهی عدم امکان سازش
اعتبار این گواهی از زمان ابلاغ به مدت سه ماه است. و پس از آن از درجه اعتبار ساقط می گردد. بنابراین فردی که دادخواست طلاق داده است. و دادگاه به نفع وی این گواهی را صادر نموده است.
باید طی مدت 3 ماه نسبت به اجرای آن اقدام نماید، در غیر این صورت امکان ثبت طلاق با این گواهی وجود ندارد. بر اساس قانون حمایت خانواده درصورتی که زوجین متقاضی طلاق توافقی باشند،
دادگاه باید موضوع را به مراکز مشاوره خانواده ارجاع دهد. در این موارد طرفین می توانند تقاضای طلاق توافقی را از ابتدا در مراکز مذکور مطرح نمایند. در صورت عدم انصراف متقاضی از طلاق، مرکز مشاوره خانواده موضوع را با مشخص کردن موارد توافق جهت اتخاذ تصمیم نهائی به دادگاه منعکس می نماید. و در نهایت برای جاری شدن طلاق باید گواهی عدم امکان سازش صادر نمود.
شرایط صدور گواهی عـدم سازش
همانطور که توضیح دادیم طی کردن مراحل گواهی عدم سازش و دریافت این گواهی برای اجرای طلاق لازم و ضروری می باشد.
_ از جمله شرایطی که می توان با داشتن آن نسبت به طی کردن مراحل گرفتن گواهی عدم سازش اقدام نمود:
- می توان به مواردی اشاره داشت که مرد قصد جدایی دارد. علت این امر آن است که با توجه به قوانین کشور ما مرد در هر زمان که بخواهد می تواند همسر خود را طلاق دهد. در صورتی که مرد خواهان طلاق باشد. می تواند با گرفتن گواهی عدم سازش نسبت به طلاق دادن همسر خود اقدام کند.
- در مواردی که می توان گواهی عدم سازش را دریافت نمود، طلاق توافقی است. در این مورد توافق دو طرف برای طلاق و جدایی نشان دهنده عدم سازش آن ها می باشد. به همین دلیل در این شرایط نیز می توان نسبت به دریافت گواهی عدم سازش اقدام نمود.
مراحل دریافت گواهی عـدم سازش
در ابتدا باید دادخواست مبنی بر دادخواست طلاق در یکی از دفاتر قضایی ثبت شود. دادخواست طلاق پس از ثبت در دادگاه بررسی می شود. پس از طی این مراحل دادگاه زوجین را به مرکز مراجعه ارجاع می دهد. هدف از این کار آن است که با جلسات مشاوره مشکلات زوجین بررسی و حل شود. و در صورت امکان به زندگی خود برگردند. پس از پایان این جلسات، مشاور مربوطه نظر خود را به دادگاه موردنظر ابلاغ می کند. اگر بنا به تشخیص مشاور برقراری صلح و سازش بین دو طرف ممکن نباشد، دادگاه طی یک جلسه قضایی غیر رسمی که با حضور زن و مرد برگزار می گردد. گواهی عـدم سازش را صادر می نماید. گواهی مورد نظر باید به ثبت دفتر طلاق برسد.
سخن آخر
در پایان باید گفت در این مقاله به توضیح در مورد مراحل گواهی عدم امکان سازش پرداختیم. دانستید که یکی از شروط اصلی طلاق این است. که زن و مرد گواهی داشته باشند. که تأییدی برای عدم توافق بین آنها باشد. تنها در این صورت می باشد که دفتر رسمی ثبت طلاق، صیغه طلاق را جاری می نماید.