گرفتن مهریه بدون طلاق
در مورد سوال گرفتن مهریه بدون طلاق باید بگوییم که چه در عقد دائم و چه در عقد موقت، مطالبه مهریه حق قانونی و شرعی هر زنی است. اگرچه که در عرف جامعه ما به اجرا گذاشتن مهریه به نوعی اعلام نارضایتی زوجه از زندگی مشترک و اعلان اختلاف می باشد.
ولی گذشته از عرایض بالا هر زنی اگر صلاح بداندکه می تواند از راه دادگاه یا اداره اجرای ثبت اسناد، مهریه مندرج در عقدنامه را مطالبه کند و این هیچگونه ارتباطی به طلاق ندارد.
زوجه چه در منزل شوهر باشد و یا غیر آن امکان مطالبه مهریه برای او وجود دارد. اصلا این را باید دانست که مهریه به هیچ چیز دیگری مرتبط نیست حتی اگر زنی ناشزه باشد و تمکین نکند یا مرتکب هر جرمی و لو خیانت و رابطه نامشروع شود مهریه او از لحاظ قانون و شرع پابرجاست. بهتر است بدانیم که زوجه دوشیزه هم در ایام زوجیت می تواند اقدام به گرفتن مهریه بدون طلاق کند. با این توضیحات بهتر است شرایط گرفتن مهریه و طلاق را از هم کاملا تفکیک کرد.
اموال غیر منقول به عنوان مهریه
مال غیر منقول مانند زمین، آپارتمان، مغازه و… توجه نمایید که هرگز مهریه را اینگونه قرار ندهید که برای مثال زوج خانه ای در تهران یا فلان محله یا به فلان متراژ به نام زوجه انتقال دهد. حتما بایستی پلاک ثبتی مشخص و معین با جزئیات همانند شماره قطعه در سند ازدواج قید شود.
با توجه به اینکه انتقال سند رسمی دارای مقدماتی برای ثبت و دفاتر اسناد رسمی می باشد. و از طرفی دفتر رسمی ازدواج محل انتقال رسمی سند ملک نیست، اغلب تعهد به انتقال بصورت شرط ضمن عقد(شرط فعل حقوقی) در سند ازدواج گنجانده می گردد. یعنی انتقال سند رسمی به آینده موکول می گردد. بدیهی می باشد که زوجه بعدا میتواند در صورت استنکاف زوج به انتقال سند از طریق مراجع قضایی احقاق حق نماید. دادگاه محل وقوع ملک غیر منقول، صالح به رسیدگی می باشد حتی اگر زوج یا زوجه در شهر دیگری سکونت داشته باشند.
آیا برای پرداخت مهریه می توان در عقد نامه ضامن گرفت؟
بله. در بخش مهریه توسط سردفتر ازدواج و با اخذ امضا از ضامن (مثلا پدر شوهر) نوشته می شود که پرداخت مهریه بوسیله چه کسی ضمانت شده است. ضمانت پرداخت مهریه حتی میتواند بصورت تضامنی هم باشد. در پرونده ای که چند سال قبل با آن درگیر بودیم، زوجه زیرک از سردفتر (عاقد) خواسته بود که پدر شوهر همراه شوهر متضامنا مسئول پرداخت مهریه باشد. پس از چندی از زندگی به علت اختلافات فراوان زوجین، زوجه به طرفیت پدر شوهر متمول اقامه دعوی نمود و موفق به توقیف مغازه ضامن تضامنی (پدر شوهر) شد
قوانین و ضوابط به اجرا گذاشتن مهریه
در حالی که زوجه جهت وصول مهریه به دادگاه صالح دادخواست به اجرا گذاشتن مهریه تقدیم کند، هزینه دادرسی به میزان بهای خواسته مطابق با مهرالمسمی با زوجه می باشد و در صورت صدور حکم به نفع وی، زوج علاوه بر پرداخت مهریه بر اساس ضوابط این آیین نامه مسول پرداخت هزینه دادرسی به مقدار مهر المسمی و ابطال تمبر به میزان مابه التفاوت خواهد بود.
همچنین در حالی که زوجه جهت انجام اقدامات قانونی خود به وکیل دادگستری نیز وکالت داده باشد. هزینه وکیل نیز از زوج قابل مطاله است. برای تادیه تمام یا بخشی از مهریه میتواند مدت یا اقساطی قرار داد. در حالی که مرد توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد، میتواند درخواست اعسار و تقسیط بدهد. مهسر کسی می باشد که واسطه عدم کفایت دارایی یا عدم دسترسی به مالش قادر به پرداخت بدهی اش نیست.
تقدیم دادخواست اعسار مانع بازداشت محکوم علیه نمی گردد. اگر محکومیت بدهکار دین باشد، در ذمه مدیون باشد دادگاه در اجرای حکم خود، مستثنیات دین را منظور می کند، یعنی اموالی که از بدهکار نمی توان توقیف کرد و به فروش رساند و از آن راه طلب محکوم له را وصول نمود، مستثنی می شود.
درخواست اعسار مهریه
در درخواست اعسار در هر مرحله ای پذیرفته می شود. محکوم علیه با تقدیم دادخواست اعسار یا تقسیط به دادگاه بدوی که به دعوی اصلی رسیدگی نموده تقاضای صدور حکم می نماید. دادگاهبه ادعای او خارج از نوبت رسیدگی کرده و در صورت اثبات اعسار چنانچه در بازداشت باشد بلافاصله آزاد می گردد و اگر هنوز بازداشت نشده باشد به زندان معرفی نخواهد شد. از آن جایی که دعوای اعسار از جمله دعاوی غیر مالی محسوب می گردد و قابل تجدید نظر است و لذا تا قبل از قطعیت، حکم صادره قابلیت استناد ندارد.
بایستی برای هر صورت حکم اعسار شامل همه آن محکومیت ها می شود. با فوت معسر ورثه نمی توانند از حکم اعسار او استفاده نمایند، به این دلیل که حکم اعسار اثر شخصی دارد و اگر خود ورثه معسر باشند، بایستی دادخواست جداگانه بدهند. اعسار حالت ثابتی نیست چه بسا کسی در لحظه ای معسر و در لحظه دیگر معسر نباشد. از این رو صدور حکم به رد درخواست اعسار یا تقسیط مانعی برای پذیرش دوباره این درخواست نیست.
مراحل وصول و یا به اجرا گذاشتن مهریه
شما نیاز به وقت مشاوره حضوری با وکیل متخصص در امور خانواده دارید تا مدارک خود را تحویل ایشان دهید.
بعد از گرفتن وقت حضوری با وکیل مدارک زیر را تکمیل و به همراه داشته باشید.
اصل سند ازدواج
اصل شناسنامه
کپی کارت ملی
در این مرحله مدارک تحویل وکیل شده و وکالت به وکیل اعطا می گردد.
حضور وکیل در جلسات دادگاه و صدور حکم مبنی بر محکومیت زوج به پرداخت مهریه.