برای تنظیم صحیح شکوائیه و دادخواست خود لازم است با آگاهی بر شرایطی که موجب رد شکایت شما می شود ، نکات پیشگیری همچون ؛ اهلیت داشتن شاکی و درج دقیق مشخصات و موضوع شکایت را رعایت کنید . از نکات تنظیم اصولی دادخواست می توان به ؛ فارسی بودن دادخواست ، امضای دادخواست دهنده ، درج محل اقامت و شغل خوانده اشاره کرد .
چه زمانی شکایت شاکی رد می شود ؟
شرایط رد شکایت حقوقی در قانون چیست ؟ شکایتهایی که به مسائل مرتبط با جرائم کیفری و مجازات مرتبط نباشد، به عنوان شکایتهای حقوقی مشخص میشوند . درصورتیکه بخواهیم دعاوی طرح شده در مراجع قضایی را دستهبندی نماییم دو دسته کلی درباره آن وجود دارد ؛ دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری . آن دسته از شکایتها که جنبه کیفری ندارند ، به عنوان دعاوی حقوقی مشخص میشوند . شکایتهای حقوقی گستردگی بالایی دارند و صرفاً نمیتوان آنها را به موضوعات خاصی محدود کرد . اما شرایط رد شکایت حقوقی چیست؟ درصورتیکه قصد داشته باشید از کسی شکایت کنید ، درصورتیکه موضوع شکایت در زمینه پروندههای وصیت، ارث، طلاق، مسائل مرتبط با قراردادها، حق مالکیت و … باشد، در حوزه شکایتهای حقوقی قرار میگیرد . بین دعاوی حقوقی و کیفری تفاوتهای زیادی از دید قوانین وجود دارد. دادگاههای صالح با توجه به موضوع دعوا با هم متفاوتند. در حقیقت بخش زیادی از پروندههای فعال در دادگاهها به دعاوی حقوقی اختصاص پیدا میکند؛ بنابراین شکایت حقوقی در دادگاههای حقوقی مطرح میشوند و افراد نمیتوانند دعاوی مرتبط با اختلافات حقوقی را در دادگاه کیفری مطرح کنند. در طرح دعاوی لازم است اصول قانونی رعایت شود… افرادی که قصد دارند یک دعوای حقوقی را مطرح کنند، لازم است با نحوه پیگیری شکایت حقوقی آشنایی داشته باشد . لازم است نحوه مطرح کردن شکایت حقوقی بر اساس قانون باشد تا رد شکایت حقوقی رخ ندهد .
نکات پیشگیری از رد شکایت شاکی
به منظور پیشگیری از رد شکایت یا رسیدگی به پرونده شما توسط دادگاه ، پس از ارسال شکواییه باید مشخصات هویتی شاکی درج گردند . در صورت در دسترس بودن اطلاعات در رابطه با هویت متهم در شکواییه ؛ باید به صورت کامل مشخصات متهم و موضوع شکایت درج شوند . در حالت کلی رد شکایت کیفری یکی از مسائلی است که ممکن است شاکیان در روند پرونده خود با آن مواجه شوند ، که برای جلوگیری از این مشکل باید نکات مختلفی را در شکواییه رعایت نمود تا شکایت شما جزو موارد رد شکایت محسوب نشود .
نکات مهم
رعایت نکات مهم زیر از رد شکایت شما توسط دادگاه پیشگیری خواهد کرد از این رو توصیه می شود هنگام طرح شکایت این نکات را رعایت نمایید .
- اهلیت شاکی : اهلیت به معنای رسیدن شخص به سن قانونی برای انجام امور می باشد . یکی از موارد رد شکایت مکرر ، همین اهلیت نداشتن شاکی است . لازم به ذکر است که برای اهلیت در قانون ایران سن خاصی در نظر گرفته نشده است . رویه عملی این است که افراد با رسیدن به سن 18 سال اهلیت پیدا می کنند . از این سن به بعد افراد می توانند برای انجام امور اقدام نمایند . از این رو می توان بیان کرد که افراد حین انجام امور شکایت یا باید 18 سال خود را تمام کنند یا قیم و ولی به عنوان نماینده ایشان شکایت را مطرح کند .
- درج مشخصات و موضوع شکایت : به منظور پیشگیری از رد شکایت یا رسیدگی به پرونده شما توسط دادگاه پس از ارسال شکواییه باید مشخصات هویتی شاکی درج گردند . در صورت در دسترس بودن اطلاعات در رابطه با هویت متهم در شکواییه باید به صورت کامل مشخصات متهم و موضوع شکایت درج شوند . درج موارد روبرو به هنگام تنظیم شکواییه از اهمیت ویژه برخوردار است : مشخصات هویتی شاکی به صورت کامل و درج نشانی دقیق ایشان ، موضوع شکایت ، محل وقوع جرم و تاریخ دقیق آن ، ضرر و زیان مالی وارده به شاکی خصوصی یا ضرر و زیانی که شاکی قصد مطالبه آن ها را دارد ، ضمیمه کردن دلایل ومشخصات شهود و اسامی آگاهان از وقوع جرم ، امضا .
به خاطر داشته باشید ؛ در صورت انجام ، رسیدگی به شکایت و پیگیری تمام این موضوعات توسط وکیل ، مشخصات و امضای وکیل نیز باید در شکواییه مد نظر به منظور پیشگیری از رد شدن شکایت درج گردند .
نکات تنظیم دادخواست
متن دادخواست نوشته شده باید شامل این موارد باشد :
- دادخواست باید به زبان فارسی ثبت شود
- امضای دادخواست دهنده ، امضا و اثر انگشت
- نام و نام خانوادگی ، محل اقامت و شغل خوانده
- خواسته و چیزی که خواهان در دادگاه درخواست کرده است
- دادخواست حقوقی باید روی فرم مخصوص چاپی به دادگاه ارائه شود
- تعیین خواسته و بهای آن مگر اینکه تعیین بها ممکن نباشد و خواسته مالی نباشد
- تعهدات و جهاتی که براساس آن خواهان خود را مستحق مطالبه میشود واضح و شفاف باشند
- دادخواست فرم خصوص طرح دعاوی حقوقی محسوب میشود و باید روی برگهای چایی مخصوصی نوشته میشود
- نام ، نام خانوادگی ، نام پدر ، سن ، محل اقامت ، شغل خواهان و درصورتیکه دادخواست توسط وکیل به دادگاه ارائه میشود مشخصات وکیل
- براساس بند 7 این ماده ، دادخواست دهنده باید دادخواست را امضاء کند و درصورتیکه او نتواند امضا کند ، اثر انگشت او باید زیر دادخواست ثبت گردد
- بیان دلایل وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد . از اسناد و نوشتهها و شاهدین و … دلایل اثبات به صورت واضح و مشخص بیان شود و اگر دلیل و شاهد و مدرکی برای آن وجود دارد با ذکر مشخصات و اسامی و محل اقامت شاهدین به طور واضح بیان شود
دادخواستی که امضاء و یا اثر انگشت نداشته باشد ، تکلیف آن در قانون به صراحت مشخص خواهد شد که باعث رد شکایت و دعوا میشود یا نه ؟ اما در صورتی که فرد به وسیله برگه ای دادخواهی کند و آن را امضا نکرده باشد ، آن برگه پیگیری نخواهد شد . همچنین براساس ماده 56 قانون آیین دادرسی مدنی ، هرگاه در دادخواست ، خواهان یا محل اقامت او مشخص نباشد ، ظرف دو روز از تاریخ رسید دادخواست به موجب قراری که مدیر دفتر دادگاه و در غیبت مشارالیه جانشین او صادر میکند ، دادخواست رد میشود . ماده 54 قانون آیین دادرسی مدنی نیز بیان میکند چنانچه دادخواست ارائه شده به دادگاه ، شرایط قانونی بیان شده را نداشته باشد ، مدیر دفتر دادگاه ؛ طی دو روز نقایص دادخواست را به صورت کتبی و مفصل به خواهان پرونده اطلاع میدهد و از تاریخ ابلاغ به مدت 10 روز به او مهلت میدهد تا نقایص را رفع کند . از این رو نکات مهم برای شکایت کردن را حین تنظیم ، لحاظ کنید .