وکیل شرکت
آیا می توان هر فردی را به عنوان وکیل شرکت تعیین کرد؟ پاسخ منفی است. کسی را می توان به عنوان وکیل شرکت تعیین کرد که دارای شرایط مقرر در قانون است. برای مثال شرکت های دولتی می توانند فردی را به منظور نماینده حقوقی خود انتخاب نمایند. و او را به دادگاه معرفی کنند. تا به دفاع از منافع و حقوق آن شرکت دولتی اقدام کند. مثل اداره منابع طبیعی و آبخیز داری. ولیکن شرکت های خصوصی بایستی وکیل دادگستری را به عنوان وکیـل شرکـت به دادگاه معرفی کنند. همانند شرکت سهامی خاص که ۵۱ درصد سهام آن متعلق به اشخاص باشد.
وکـیل شرکت های تجاری
منظور از وکیـل شرکتهای تجاری این است که دارای پروانه پایه یک دادگستری باشد. و در تنظیم قراردادها و انجام دیگر امور مربوط به شرکتها دارای تجربه و دانش کافی است. در رویه به این شکل رویت می گردد که وقتی وکیلی حرفه خود را وکالت در امور شرکتها قرار می دهد. از پرداختن به دیگر موضوعات وکالت همانند دعاویی حقوقی، دعاوی کیفری و خانواده اجتناب نماید. و بیشتر فعالیت وکالتی خود را به وکالت شرکت های تجاری متمرکز می نماید. از این رو است که به وی وکیـل شرکتت های تجاری می گویند.
وکیل امور شـرکت
دعاوی مرتبط با شرکتها در اصل به ۲ نوع تقسیم می گردد. شرکت ها یا میان اعضای خود و یا میان اعضا (تحت عنوان کلی شرکت) با دیگر افراد عادی جامعه به مناسب مراودات مالی و قراردادی که می باشد. دچار اختلافات حقوقی است. این اختلافات طرح دعاوی تجاری و دعاوی حـقوقی را در پی دارد. به این نوع از دعاوی، دعاوی شرکت ها می گویند.
قرارداد شرکت با وکیل
شرکت ها می توانند وکیل تلفنی داشته باشند. وکیل تلفنی شـرکت به وکیـلی می گویند که با انعقاد قرارداد همکاری با شرکت به نام مشاوره حقوقی غیر حضوری و تلفنی برای شرکت فعالیت می کند. قرارداد شرکت با وکیل باید دربردارنده مدت همکاری و موضوع وکالت باشد. شرکت می تواند فقط برای وکالت در یک موضوع خاص یا یک دعوای حقوقی خاص با وکیل قرارداد تنظیم کند.
نکته : وکیـل شرکت و انعقاد قرارداد شرکت با وکیل مانند سایر دعاوی حقوقی و قراردادهای حقوقی می تواند کاملا وفق توافق و تراضی طرفین انجام گیرد.
وکیل شرکت خصوصی
شرکت های خصوصی جهت انجام وکالت در دعاوی نزد مقامات قضایی اعم از دادگاه های حقوقی و دادگاه های کیفری، بایستی از وکیل پایه یک دادگستری استفاده کنند. به این دلیل که شترکت های خصوصی نمی توانند شخصی غیر از وکیل دادگستری را به عنوان وکیل به شعبی که پرونـده در آن در جریان است معرفی کنند. زیرا وکـیل شرکـت خصوصی با تنظیم نمودن قرارداد و اخذ وکالت از شرکت خصوصی وفق قانون و اساس نامه شرکت، اقدام به وکالت می کند.
نحوه قرارداد با وکـیل شرکتت
قرارداد وکیل با شـرکت دربردارنده نکاتی است. که بین طرفین عقد مورد توافق انجام شده است. وکیل شرایط فعالیت خودش را اعلام می نماید. در قرارداد وکیـل با شرکت میزان حق الوکاله و نحوه پرداخت آن معین می گردد. حدود فعالیت وکـیل در قرارداد درج می شود. وهمچنین وکیل شرکت تنها وکالت در پرونده ای را می تواند داشته باشد. که در دادگستری در جریان می باشد. به این دلیل که با اتمام پرونده مورد نظر، وکالت وکـیل شرکـت نیز پایان می یابد. و برای ادامه همکاری نیاز به تنظیم قرارداد مجدد خواهد بود.
وظایف وکلای شرکت ها
برخی از تکالیف و وظایف وکیـل شرکتها در قانون مورد بررسی قرار داده شده است. زیرا مورد وکالت همانند دیگر موارد، دربردارنده طرح دعوا از طرف موکل و دفاع از حقوق وی می باشد. ممکن است بعضی از موارد بوسیله شرکت از وکـیل درخواست شود که انجام آن امور نیز به اختیار وکیل می باشد. همانند اینکه در خیلی از امور شرکت ها نیاز به مراجعه به داوری و اخذ نمودن استعلامات از سازمان های گوناگون می باشد. ممکن است وکیلی بر این عقیده باشد که امور خارج از دادگاه ها به وی مربوطه نیست. و ایشان عهده دار انجام آن ها نمی باشد. در این فرض بایستی هر گونه تکلیفی که شرکت از وکـیل میخواهد، در متن و شرح وظایف وکیل ذکر شود. تا از بروز اختلافات مقابله شود.
مشاوره حقوقی وکیـل شرکت
یکی از بهترین تصمیماتی که شرکتها باید از اول تشکیل و تاسیس شرکت اخذ کنند. این است که قبل از طرح دعوا از مشاوره حقوقی و وکیل شرکت استفاده کنند. به عبارتی گاها مشاهده می گردد که بعد از آن که شرکت دعوایی را طرح نماید. نسبت به اخذ وکیل دادگستری اقدام می کند.