وکیل حرفه ای
وکالت یکی از مشاغل بسیار مهم حساس در جامعه می باسد. چرا که در ارتباط مستقیم با حق و عدالت و عملکرد مراجع قضایی است. وکیل حرفه ای ناظر بر اجرای درست قوانین در محاکمه می باشد. و هر جا قانون زیر پا گذاشته شود، وکیل با توان علمی خود از آن ممانعت به عمل می آورد. حضور وکیل در دعوا یک سرمایه گذاری صحیح و مناسب برای طرفین دعوا می باشد. لذا به منظور این سرمایه گذاری بایستی به قدر کافی تحقیق شود. و از وکیلی شایسته برای احقاق حقوق خود استفاده کرد.
وکالت تعهد به وسیله است به این معنی که وکیل موظف می باشد تمام تلاش خود را برای دفاع مناسب از موکل به کار گیرد. و قانونا مسئولیتی در رسیدن به نتیجه ندارد. و در حقیقت تضمینی برای دستیابی به نتیجه نمی دهد. ولی یک وکیل حرفه ای و وکیل متخصص بایستی در برابر موکل پاسخگو باشد. و این جریان معیار سنجش اعتبار وکیل در جامعه می باشد. و اینجاست که وکالت از سایر مشاغل آزاد جدا شده و احساس مسئولیت به همراه دقت بالا اساسی ترین اصل وکالت است.
وکیل حرفه ای دادگستری حقوقدان
در این حرفه یک حقوق دان است و یک حقوق خوان بایستی کاملا آگاه باشید که وکیل حقوق خوان نصیب شما نشود. شما ميخواهيد يک وکيل مدافع داشته باشيد که معلومات خوب در امور قانونی و قضایی داشته باشد. که در اين صورت می تواند از نظر قانون شما را مشاوره و راهنمايی کند. یک وکیل حرفه ای خوب می تواند ساعت ها با قاضی پرونده در مورد موضوع پرونده و مبانی حقوقی آن بحث کند. و با استدلال های دقیق و علمی خود او را به چالش بکشد. وکیل باید در مورد دیگر رشته ها هم اطلاعاتی کسب نماید. اطلاعاتی که به کار آیند و در جریان دادرسی تاثیر گذار باشند. هر چه علم و دانش وکیل در زمینه های گوناگون بیشتر باشد در زمان دادرسی و دفاع در صحن دادگاه روند بهتری را طی نماید.
ویژگی مهم وکیل خوب
۱. وکیل خوب باید به روز باشد
با توجه به تغییراتی که در قوانین و مقررات اتفاق می افتد لازم است یک وکیل خوب خود را با قوانین و مقررات جدید update نگه دارد. و تنها به دانش چند سال قبل خود اکتفا نکند.
۲. وکیل خوب باید امین و امانت دار باشد
وکیل خوب بایستی محرم اسرار موکلش باشد و هرگز اطلاعات و اتفاقات موکل خود را حتی پس از اتمام پرونده پیش هیچ فردی افشا نکند.
۳. پرهیز از گفتن توانایی های غیر قانونی و کذب و بلوف زدن
وکیل خوب هرگز موکل را الکی امیدوار نمی سازد بلکه با توضیحاتی جامع و کامل مسیر درست قانونی و نحوه سپری شدن مراحل رسیدگی پرونده را برای موکل شفاف سازی می نماید. و هرگز با بیان موضوعاتی چون من اطمینان صد در صد می دهم سعی در فریب و تنها گرفتن حق الوکاله را ندارد.
4. یک وکیل خوب بهترین و کم هزینه ترین و سریعترین راه حل را پیشنهاد می کند
یک وکیل خوب پس از بررسی اسناد و مدارک ارائه شده و صحبت های لازم با موکل برای حل مشکل پیش آمده بایستی چندین راه حل قانونی را روی میز داشته باشد. همچنین علاوه بر مراجع قضایی ابتدا بایستی تلاش کند موضوع پیش آمده را با مذاکره و لاوی گری به نتیجه برساند.
اگر به ناچار پروسه قضایی را انتخاب نمود نتایج حاصل از طرح دعوا را به موکل تشریح خواهد کرد.
5. استفاده از تجربه ی دیگران و کمک به قاضی جهت روشن شدن ابهامات پرونده
یک وکیل خوب علاوه بر علم و دانش خود، از تجارب دیگران را نیز جهت حل موضوع کمک می گیرد. و جهت کشف حقیقت تمامی همکاری های مورد نیاز را با قاضی انجام می دهد و نباید هیچگاه از آن سوء استفاده نماید که این خلاف شان وکالت و وکیل خوب است.
6. برخورد محترمانه با قاضی موکل طرف مقابل
وکیل خوب علاوه بر اینکه بایستی همه جوانب را رعایت نماید نهایت احترام به موکل و قاضی و طرف مقابل را نیز باید داشته باشد.
7. وکیل خوب دارای یک یا چند تخصص است (تخصص گرایی)
با توجه به این که حوزه حقوق همانند بیشتر حوزه ها چون پزشکی و… پیچیدگی و سختی موضوعی خاص خود را دارد. پس وکلایی که بصورت تخصصی صرفا در یک یا چند موضوع دعاوی مشغول مشاوره و وکالت می باشند از تجربه و تخصص بالایی نسبت به وکلایی که در تمام حوزه فعالیت می نمایند برخوردارند.
8. وکیل خوب باید قلمی سنگین و روابط عمومی و فن بیان قوی داشته باشد
نظر به محدودیت زمان دفاع در جلسات رسیدگی وکیل خوب بایستی جهت دفاع بیان شیوا و رسایی داشته باشد. و با بیان سنجیده و نافذ بتواند که در یک یا چند جمله دفاع خود را تحریر یا بیان نماید.
وکیل ماهر با اخلاق حسنه
اگر که شما نمی خواهيد وکيل مدافعی داشته باشيد که دارای خصوصیاتی مانند بد اخلاق و سنگدل باشد. شما باید کسی را به عنوان وکیل حرفه ای انتخاب کنید که با شما مهربان رفتار کند. و با شما احساس همدردی نماید. وکیل نباید موکل خود را ملامت کند. بلکه باید به دنبال چاره جویی و پیدا کردن راهی برای حل مشکل باشد.
وکیل حرفه ای باید تلاشگر باشد
کسی حاضر نیست که يک وکيل مدافع تنبل داشته باشد. از ویژگی های یک وکیل خوب این است که بسيار زحمت کش و تلاشگر باشد. و به طور دائمی و مستمر امور قضایی موکلین را در مراجع مربوطه پیگیری و تعقیب نماید.
وکیل با صبر و حوصله
موکل حق دارد از تمامی ابعاد پرونده خود آگاه باشد. لذا این وظیفه وکیل دادگستری به عنوان یک وکیل حرفه ای وکیل می باشد. که او را از چند و چون ماجرا آگاه می سازد. و با حوصله و دقت تمام موضوعات را برای شما شرح دهد. شما بایستی کاملا آگاه باشید و بدانید چه کار نیاز است انجام دهید. وکیل حرفه ای در واقع یک وکیل با حوصله میباشد که در تمام مراحل کار با اطلاع رسانی به موکل با همفـکری او به دفاع و پیشـروی در پرونده قضایی ادامه می دهد.
قدرت بیان وکیل حرفه ای
وکیل حرفه ای کسی است که قدرت بالایی در مکالمات تحريری و تقريری داشته باشد. وکیل شما بایستی به گونه ای بیان کند که شما آن را به آسانی درک کنيد. علاوه بر این وکیل بایستی این قدرت را داشته باشد که با قدرت استدلال و استنباط خود ذهن قاضی را به واقعیت مساله راهنمایی نماید. و مقام قضایی را به همان نقطه ای برساند که خود و موکلش در آن قرار دارند.
وظایف وکیل و موکل نسبت به یکدیگر
قواعد رفتار و اخلاق حرفه ای بر نحوه تقسیم وظایف وکیل و موکل حاکم است. همچنین ممکن می باشد دولتها قوانین خاص خود را در حوزه تقسیم وظایف داشته باشند که بطور معمول تحت عنوان “تخصیص اختیار بین وکیل و موکل” عنوان می گردد.
به عنوان یک قاعده کلی این وظیفه موکل می باشد که تصمیمات اصلی را در مورد آن ها بگیرد. وکیل موظف است بر اساس خواسته موکل این تصمیمات را رعایت نماید.
در نتیجه وظیفه وکیل انتخاب وسایل جهت تکمیل اهداف مشتری می باشد. همچنین آن ها مسئول وظایفی می باشند که شامل رویه های قانونی، استراتژی ها و تاکتیک های دادگاه است. وکیل موظف می باشد درباره ی روند کاری که بر اساس قانون بایستی انجام گیرد با مشتری مشورت نماید و این به آن معناست که شما و وکیل شما بایستی در مورد آنچه می خواهید در دادگاه بدست آورید به طور کامل همکاری و ارتباط خیلی واضحی داشته باشید. به این ترتیب وکیل شما می داند که برای شرایط خاص شما چه اقداماتی را انجام می دهد.
راههای تشخیص و انتخاب وکیل حرفه ای
- یک وکیل حرفه ای همیشه بایستی موکل خود صادق باشد. و واقعیت پرونده و شرایط را برای او بازگو می نماید. دروغگویی، غلو یا کوچک نمایی موضوع برای جذب موکل نه تنها اخلاقی نیست. بلکه از رفتار یک وکیل حرفه ای به دور است. یک وکیل نباید با بی صداقتی سبب ورود موکل به مراحل پیچیده و زمان بر یک دادرسی بی پایه و اساس شود.
- یک وکیل خوب و مجرب حتما نیم ساعت پیش از شروع جلسه رسیدگی در دادگاه حاضر می شود.
- حتما در جلسه دادرسی با خود لایحه دفاعـیه همراه دارد. احتمالا دادگاه وقت کافی برای صحبت کردن به او ندهد. و یا احتمالا بیانات خود را فراموش نماید.
- هرگز به منظور جذب پرونده و موکل همکار خود را تخریب نمی کند.
- وکیل حرفه ای نیاز است کلیه ابعاد پرونده از جمله شخصیت طرف مقابل، نقاط ضعف و قوت او، احتمال بردن و باختن را بررسی نماید.
- یک وکیـل بایستی در مقابل موکل خود، احساس مسئولیت کند. و با وجود اینکه تعهد به نتیجه ندارد اما در مقابل موکل پاسخگو باشد.
- وکیل خوب بایستی چشم موکل را بر روی واقعیات باز کند. و هرگز نباید به موکل خود وعده ی دروغین دهد.
در انتخاب وکیل باید به چه نکاتی توجه نماییم:
امانت داری یکی از ویژپی های خیلی مهم هر وکیل است. وکیل باید در حفظ اسرار موکل امانت را رعایت کند. و از بیان مطالب پرونده و مسائل شخصی موکل به دیگران خودداری کند. همچنین اگر مدرکی از موکل تحویل گرفته است. در حفظ آن کوشا باشد.
- دقت از جمله قابلیت های یک وکیل حرفه ای می باشد. زمانی که موکل طرف دعوا یا قاضی در حال صحبت ها گفته های آن ها را با درج تاریخ یادداشت نماید. و در پرونده بایگانی سازد. وکیل بایستی در دریافت اطلاعات از موکل بررسی دلایل موکل بسیار جزئی نگر باشد.
- وکیل بایستی دارای دانش کافی و معلومات حقوقی لازم باشد. و با استفاده از توانایی علمی خود به دنبال اجرای حق و عدالت باشد.
- وکیل خوب بایستی مانع ورود موکل به رسیدگی های غیر ضروری شود. و نباید راهی را که نتیجه ای در پی ندارد به موکل پیشنهاد دهد.
- همیشه احترام خود و دیگران را حفظ میکند. در مقابل موکل طرف مقابل و به خصوص قاضی با احترام برخورد نماید.
- آراستگی ظاهر را دست کم نگیرید. آراستگی ظاهری می تواند افراد را تحت تاثیر قرار دهد.
برقراری ارتباط موثر توسط وکیل ماهر
در حالی که یک وکیل بتواند با موکل خود ارتباط قوی داشته باشد یا بتواند به عنوان یک سخنران عمومی با دیگران ارتباط برقرار نماید، نشان دهنده قدرت و توانایی او می باشد. از آنجا که یک وکیل حرفه ای بایستی بتواند در مقابل قاضی و هیئت منصفه استدلال های خود را ارائه نماید، این مهارت نشان دهنده حرفه ای بودن وکیل می باشد.
⦁ به روز بودن وکیل ماهر
وکلای حرفه ای بایستی علاوه بر آشنایی با مشکلات جامعه و موکلان، از لحاظ آشنایی با قوانین و مقررات کشور هم به روز باشند؛ یعنی هر تغییری که در قوانین ایجاد می گردد، بایستی بتوانند خود را با آنها وفق دهند.
⦁ امانت دار بودن وکیل ماهر
از قابلیت های مهم یک وکیل حرفه ای ماهر این می باشد که اطلاعات موکل خود را همانند اسرار خود حفظ نماید و حتی بعد از پایان پرونده نیز اسرار موکل خود را فاش نکند.
⦁ احترام به طرف مقابل توسط وکیل ماهر
برخورد محترمانه یک وکیل با موکل و قاضی نشان می دهد. که علاوه بر تخصص و توانایی در حرفه خود، برای دیگران نیز احترام قائل می باشد و این موجب جلب اعتماد موکل می می گردد.
⦁ توانایی تجزیه و تحلیل وکیل ماهر
وکلای ماهر می توانند از نظر حقوقی تمام پرونده ها را تجزیه تحلیل کنند و از دید همه ی افراد همانند دادستان، قاضی و بیشتر این پرونده را ببینند. به این صورت میتواند در زمان حضور در جلسات، پاسخ مناسبی برای آنها داشته باشند.
⦁ قضاوت منطقی وکیل ماهر
وکیل حرفه ای حتی با داشتن اطلاعات کم و محدود نیز باید بتوانند به صورت منطقی قضاوت نماید و یک نتیجه منطقی پیدا کند. یک وکیل زمان کافی جهت بطالت و بلاتکلیفی ندارد، چرا که بایستی به سرعت وضعیت موجود را ارزیابی کرده و یک دادخواست ارائه نماید.
⦁ تعهد به کار وکیل ماهر
بعضی از پرونده های حقوقی در زمان کوتاه به نتیجه نمی رسند. به همین دلیل وکیل حرفه ای بایستی تعهد و پشتکار داشته باشد تا بتواند پرونده خود را با موفقیت به اتمام برساند.