مشاوره حقوقی نفقه
در خصوص مشاوره حقوقی نفقه باید اول تعریف عبارت نفقه را مطابق قانون بیان نماییم. ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی نفقه دارای تمام نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن مثل خوراک، پوشاک، مسکن، اسباب منزل و هزینه های مربوط به امور شخصی و بهداشتی و درمانی زوجه که بر اساس ضروریات تشخیص داده شود. در برابر پرداخت نفقه، تمکین اعم از تمکین عام و تمکین خاص که در مشاوره حقوقی الزام به تمکین به شکل تفصیل بیان شد. بر زوج بار می شود. بنابراین در صورتی که زوجه از تمکین خودداری نماید مستحق دریافت نفقه نمی باشد. مطابق شرع در صورتی که زوجه از انجام وظایف خودداری نموده و یا منزل مشترک را ترک نماید ناشزه شمرده می شود.
از جمله مسائل مالی مهم در میان زوج ها، مسائل مربوط به نفقه است.
مبحث نفقه برای خانواده هایی که در آنها جوانب دین و اخلاق رعایت می شود. یک مساله جانبی محسوب می شود. اما در خانواده هایی که مرد به تعهدات قانونی و شرعی خود عمل نمی نماید.
می توان گفت که مبحث مهریه می تواند تنها امید زن به منظور امرار معاش خود و فرزندانش باشد. و در هر حال نفقه به عنوان تکلیف مرد و حق زن می باشد. که به راحتی نمی توان آن را نادیده گرفت.
نفقه از جمله حقوق قانونی و شرعی زنان در ازدواج است. که در قانون جهت دریافت آن شرایطی تعیین شده است. که در صورتی که زن از آنها اطلاعی نداشته باشد، باعث می شود که به حق خود نرسد.
تعریف نفقه
نفقه یعنی تامین هزینه های جاری زندگی مثل هزینه ی خانه، غذا، دارو و درمان و اسباب و اثاثیه منزل و غیره است. طبق قانون نفقه به پدر و مادر شخص توانمند، فرزندان و همسر تعلق می گیرد. که البته مهم ترین آن ها نفقه همسر می باشد.
نفقه بر چه اساسی تعیین می گردد؟
به صورت معمول نفقه طبق عادات و عرف ساکنان هر شهر و یا منطقه و همین طور شئونات خانوادگی زن و وضع مالی مرد معین می شود. برای مثال نفقه زنی که همسرش کارمند بوده و در یک شهر بزرگ ساکن است. با نفقه زنی که شوهرش کارگر بوده. و در یک شهر کوچک زندگی می کند، به طور کامل متفاوت می باشد.
مشاوره با وکیل درمورد درخواست نفقه
زمانی که مرد نفقه را پرداخت نکند. و قصد پرداخت کردن آن را نیز نداشته باشد، زن می تواند جهت گرفتن نفقه خود از ۲ راه اقدام نماید. اول این که می تواند شکایت خود را به دادگاه کیفری ارائه نماید. و یا اینکه دادخواست خود را به دادگاه حقوقی تحویل دهد.
نفقه ای که مربوط به زمان حال می شود. از راه کیفری قابل مطالبه است. و نفقه ای که مربوط به زمان گذشته است. با ارائه نمودن دادخواست حقوقی قابل پرداخت می گردد.
ضمانت اجرای عدم پرداخت نفقه
ضمانت اجرای عدم پرداخت نفقه طرح شکایت کیفری بر اساس ترک انفاق مطابق قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ و در ضمن طرح دادخواست حقوقی مطالبه نفقه ایام گذشته و حال است.
روند طرح شکایت کیفری
طرح شکایت کیفری بوسیله وکیل خانواده بر اساس ترک انفاق برابر ماده ۵۳ قانون حمایت خانواده انجام میگیرد. قانونگذار در این ماده مقرر نموده هر کسی که توانایی مالی داشته و همسر خود را از پرداخت نفقه محروم کند. در صورتی که زوجه از انجام وظایف خود کوتاهی ننماید. محکوم به حبس یا جزای نقدی درجه ۶ می شود. این ماده امتناع از پرداخت نفقه را در خصوص افراد واجب النفقه مثل والدین و یا فرزندان نیز شامل شده است. و مجازات کیفری برای کسی که از پرداخت نفقه خودداری کند در نظر گرفته شده است.
روند طرح دادخواست حقوقی
دادخواست حقوقی مطالبه نفقه برابر ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی و ماده ۴۷ قانون حمایت خانواده قابل طرح در شورای حل اختلاف و یا دادگاه خانواده می باشد. دادگاه با توجه به وضعیت موجود، پرونده را به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع داده تا میزان نفقه زوجه و یا افراد واجب النفقه را تعیین نکند. و حکم مبنی بر الزام به پرداخت آن بوسیله دادگاه صادر می شود. و محاسبه ایام نفقه پرداخت نشده بر عهده اجرای احکام خواهد بود.
در صورت استنکاف زوج از پرداخت نفقه و یا ترک آن در مدت زمان ۶ ماه ممکن است. از موارد عسر و حرج و یا تحقق وکالت در طلاق برابر شروط دوازده گانه سند نکاح تلقی شود. و بدین ترتیب زوجه با مراجعه به دادگاه خود را مطلقه و یا الزام زوج به طلاق را مطالبه نماید.
مدارک مورد نیاز
بر اساس طرح دادخواست مطالبه نفقه و یا طرح شکایت کیفری وجود سند نکاح همراه مدارک مثبت زوجیت و یا دلایلی بر اساس واجب النفقه بودن فرد، مورد نیاز است. ثبت نام در سیستم ابلاغ الکترونیک ثنا از موارد لازم به منظور طرح دادخواست و یا شکایت است. نکته بسیار مهم این است که با ارجاع امر به وکیل نفقه و بهره مندی از حمایت قضایی ایشان می توان سرعت بیشتری به دعاوی مطروحه بخشید. و احقاق حق را تضمین کرد.