جرم آدم ربایی چیست؟
امنیت و آرامش افراد در جامعه از اهمیت زیادی برخوردار است. و کسی حق ندارد با عملی اقدام به برهم زدن آن کند. یکی از مواردی که قانون گذار، در همین مورد و با هدف تامین امنیت افراد جامعه، جرم انگاری نموده است مساله آدم ربایی می باشد. باید تعریف جرم آدم ربایی را از منظر قانون مجازات اسلامی، مورد بررسی قرار داده. ماده 621 قانون مجازات اسلامی، جرم آدم ربایی را تعریف نموده و مجازات آدم ربایی را نیز پیش بینی کرده است.
برگرفته از ماده 621 قانون مجازات، زمانی که شخصی دیگری را به زور و تهدید و یا به هر شکلی از انحا، بدون رضایت فرد ربوده و یا مخفی نماید. جرم آدم ربایی رخ می دهد و مرتکب را با مجازات آدم ربایی، روبرو می کند. البته برای وقوع جرم آدم ربایی، قصد و نیت مرتکب نیز بسیار مهم می باشد. کسی که اقدام به این عمل می نماید. بایستی با علم و آگاهی و قصد ضرر رساندن به دیگری، اقدام به آدم ربایی کند.
شرایط تحقق جرم آدم ربایی
یکی از شرایط مهم و اصلی در تحقق جرم آدم ربایی رضایت نداشتن شخص ربوده شده می باشد. به همین علت که عمل ربایش بایستی بدون رضایت شخص ربوده شده انجام گیرد. و همچنین با وجود رضایت شخص ربوده شده تحقق این جرم منتفی می باشد.
یکی دیگر از شرایط اصلی تحقق این جرم انتقال شخص ربوده شده از جایی به جای دیگر می باشد. که در غیر این صورت این جرم بی دلیل خواهد بود. همچنین در جرم آدم ربایی قطعا مباشرت و همکاری مجرم در ارتکاب جرم شرط نیست و مجرم بنا به ماده ۶۲۱ کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی قادر است که این جرم را توسط دیگری انجام دهد. در این صورت مسئولیت کیـفری متوجه مسبب جرم می شود.
کدام موارد مجازات جرم آدم ربایی را تشدید می کند؟
هنگامی که جرم آدم ربایی در یکـی از شرایط زیر رخ دهد مجازات در نظر گرفته شده است در این زمینه نیز تشدید خواهد شد. این عوامل شامل:
- سـن مجنی علیه کمتر از ۱۵ سال تمام باشد.
- ربودن با وسـیله نقلیه باشد که اطلاق وسیله نقلیه در این مورد، شامل وسایل نقلیه غیرموتوری مانند دوچرخه نیز می شود.
- آسیب های جسمی، روحی و روانی به مجنی علیـه
- آسیب رسانی از نظر حیثیتی به مجنی علیه
محرومیت از امتیازات تعویق و تعلیق
در جرایم تعزیری درجه ۶ تا ۸ دادگاه می تواند پس از احراز مجرمیـت متهم، با ملاحظه وضعیت فردی، خانوادگی و اجتمـاعی و سوابق و اوضاع و احوالی که موجب ارتکاب جرم شده است. احتمال اینکه در صورت وجود شرایط صدور حکم را به مدت ۶ ماه تا ۲ سال به تعویق بیاندازد.
پس از گذشت مدت تعویق با توجه به میزان پایبندی مرتکب به اجرای دستورهای دادگاه، گزارش های مدد کار اجتماعی و نیز ملاحظه وضعیت مرتکب، دادگاه بر حسب مورد به تعیین کیفر و یا صدور حکم معافیت از کیفر اقدام می نماید.
همچنین در جرایم تعزیری درجه ۳ تا ۸ دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم، اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. ولی قانون گذار مرتکـب جرم آدم ربایی را مستحق استفاده از هیچ کدام از این امتیازات نمی داند.
نحوه شکایت به جرم آدم ربایی
در این بخش از مقاله قصد داریم در مورد نحوه شکایت از این جرم، توضیح دهیم:
شکایت از جرم آدم ربایی به وسیله شاکی این جرم، با ثبت نام در سامانه ثنا تنظیم شکایت نامه جرم آدم ربایی مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به منظور ثبت و ارسال شکواییه از طریق این دفاتر به دادسرا و دادگاه صالح رسیدگی به جرم، صورت می گیرد.
بعداز ثبت شکواییه و ارسال آن به دادسرای محل وقوع جرم، پرونده، تشکیل شده و دادسرا، اقدام به بررسی ادله و انجام تحقیقات مقدماتی می کنند. تا بتواند بسته به اینکه ادله، برای انتساب عنوان مجرمانه، به متهم کافی بوده یا خیر اقدام به صدور قرار جلب به دادرسی یا قرار منع تعقیب نماید.
قرار منع تعقیب برعکس قرار جـلب به دادرسی در صورتی صادر می گردد. که ادله برای انتساب عنوان مجرمانه به متهم کافی نباشد. با صدور قرار منع تعقیب و قطعیت آن پرونده مختومه می شود. و با صدور جلب به دادرسی و بعد از آن صدور کیفرخواست از سمت دادستان، پرونده، برای رسیدگی و صدور حکم، به دادگاه کیفری، فرستاده خواهد شد.
مجازات شروع به آدم ربایی
شروع به جرم وضعیت ارتکاب جرمی است. که عملیات اجرایی آن آغاز شده است. اما هنوز به اتمام نرسیده است. و نتیجه حاصل نشده است. ببه منطور این که شروع به جرم جنبه کیفری داشته باشد. شخص بایستی عملیات مجرمانه را آغاز کرده باشد. همچنین برای اینکه اقدام شخص مرتکب را شروع به جرمی بدانیم که قابل تعقیب و محاکمه قضایی است. خود او نباید از این عمل دست کشیده باشد. در ضمن اگر کسی به اراده خود از عملیات اجرایی جرم دست کشیده باشد. و آن را نیمه کاره رها نماید. و اعمالی که انجام داده است نیز جرم نباشد. دیگر نمی توان به عنوان شروع به جرم او را محاکمه نمود.