قوانین حذف نام همسر از شناسنامه
موضوع جدایی و طلاق در حال حاضر به یکی از معضلات جامعه تبدیل گردیده است که امروزه خیلی از زوج ها درگیر آن هستند و شاهد افزایش بسیار آن در جامعه هستیم موضوعی که در قبال آن حذف کردن نام همسر شناسنامه چه برای آقا چه خانم از خواسته های این افراد به محسوب می شود.
قانون حذف نام همسر از شناسنامه ماده ۳۳ قانون ثبت احوال می باشد و فقط مستند قانونی می باشد که مقرر نموده: تمامی وقایع ازدواج و طلاق یا مرگ زوج یا زوجه و رجوع و بذل مدت و فسخ نکاح بایستی در دفاتر ثبت کلیه وقایع ثبت شود و در شناسنامه انعکاس بیابد.
ولی بایستی بدانید به منظور حذف نام پس از فوت و یا پس از طلاق و موارد دیگر در صورت باکره بودن زوجه یا باکره نبودنش شرایط متفاوتی وجود دارد که باید به آن توجه کرد.
در این مقاله سعی داریم تا با پروسه حذف نام همسر از شناسنامه، نمونه دادخواست حذف نام همسر از شناسنامه و خیلی موارد دیگر، همچنین شرایط و مدارک لازم آن را مورد بررسی قرار داده و شما را با این موارد در جهت حل مشکل خود آشنا نماییم.
اگر تمایل دارید تا در مورد حذف نام همسر از شناسنامه اطلاعات جامعی به دست آورید، در ادامه مقاله با ما همراه شوید.
با توجه به اینکه ازدواج و طلاق غیر مدخوله در المثنی شناسنامه درج نخواهد شد. سؤالی که در حال حاضر در خیلی از پرونده ها و مراجعین مطرح می گردد این است که اگر زن قبلا ازدواج داشته و طلاق گرفته باشد اما در ازدواج دوم تا پیش از نزدیکی با شوهر باز کار زوجین به طلاق برسد آیا میتوان از این ماده قانونی استفاده نماید؟
اگر زوجین در این مسئله توافق داشته باشند که زناشویی بین ایشان واقع نگردیده است و به آن اقرار کنند که زوجه در این ازدواج غیر مدخوله به شمار می رود. و به این طریق می توانند از اداره ثبت تقاضایی شناسنامه المثنی بدون درج ازدواج و طلاق قبلی نمایند. به عبارتی اگر کسی طلاق گرفته باشد و مجددا ازدواج کند حتی اگر یک ساعت بعد از ازدواج باشد با سند ازدواج به ثبت احوال مراجعه کند ازدواج جدید با واقعه قبلی یعنی طلاق قبلی از شناسنامه حذف میشود در نهایت فقط آخرین ازدواج یعنی آخرین واقعه میتواند ًثبت گردد و بقیه پاک خواهد شد هرچند آقایان تا ۴ ازدواج همزمان می توانند ثبت کنند.
” نکته قابل توجه این که ازدواج قبلی زمانی که منجر به طلاق شود با ازدواج بعدی حذف میشود که این اختصاص به خانم یا آقا ندارد. ”
شرایط و چگونگی حذف نام همسر از شناسنامه بعد از طلاق
در حالتی که طلاق انجام بگیرد دو حالت وجود دارد :
۱- (اگر زوجه دوشیزه یا باکره باشد)
یعنی رابطه نزدیکی و زایل شدن پرده بکارت وجود نداشته باشد در این صورت هر یک از زوجین می توانند با مراجعه به اداره ثبت احوال و سند طلاق که پیش تر در آن اشاره شد، طبق نامه پزشکی قانونی که زوجه دوشیزه می باشد درخواست حذف نام همسر خود را بنمایند.
۲- ( اگر زوجه دوشیزه یا باکره نباشد)
در صورتی می توانند درخواست حذف نام همسر را از اداره ثبت احوال بنمایند که دوباره ازدواج مجدد نموده و این ازدواج به صورت رسمی ثبت شده باشد و نام همسر دوم در شناسنامه ثبت گردد که در این صورت با اطلاع همسر دوم می توانند درخواست حذف نام همسر اول را مطرح کنند بنابراین صرف انتخاب همسر دوم و معرفی آن، نمی تواند دلیلی برای حذف نام همسر اول باشد و باید ازدواج دوم رسماً ثبت گردد و نام همسر دوم در شناسنامه درج شود.
حذف نام همسر در طلاق توافقی
در صورتی میتواند تعویض شـناسنامه بعد از طلاق توافقی را درخواست کرد که در رای منعکس شده باشد که زوجه غیر مدخوله است و طلاق بائن غیر مدخوله می باشد همچنین رویه دادگاه در خصوص زوجه ای که اظهار میدارد باکره است این است که او را به پزشک قانونی معرفی کنند و گواهی بکارت اخذ نماید.
اما در صورت باکره نبودن به این صورت است که اگر هر یک از زوجین اقدام به طلاق کنند در صورتی که همسر دومی داشته باشند میتوانند آن را به طور کاملا رسمی و قانونی ثبت کرده و ضمن مراجعه به اداره ثبت احوال به حذف کردن نام همسر قبلی خود از شناسنامه شان اقدام کنند.
حذف نام مرد از شناسنامه زن
در صورتی که زن خواستار جدایی باشد امکان حذف نام همسر یعنی شوهر از شناسنامه زن تنها در صورتی امکان پذیر است که در دوران بعد از عقد جدایی انجام شده باشد و دوشیزه بودن زوجه مطابق احکام قضایی و سند طلاق قابل استنباط باشد همینطور طلاق از نوع بائن غیر مدخوله باشد بدین ترتیب زن می تواند با مراجعه به ثبت احوال و ارائه مدارک لازم از جمله مدارک پزشکی قانونی مبنی بر دوشیزه بودن اقدام به حذف نام همسر خود کند یعنی در دو صورت امکان پذیر است.
۱: اثبات بکارت طبق حکم دادگاه یا مطابق اظهارات مرد در زمان طلاق در دادگاه
۲: در صورتی که زوجه مجددا ازدواج نماید و این امر در دفتر ازدواج و طلاق به ثبت برسد نه صرف معرفی.
حذف نام همـسر فوت شده از شناسنامه
ممکن است در بعضی موارد یکی از زوج ها فوت کند. برخی از زنان ممکن است مایل نباشند که دیگر نام همسر در شناسنامه شان وجود داشته باشد. در این صورت فقط کافی است با داشتن اسناد و مدارک مورد نیاز به ادارات ثبت احوال مراجعه کنند و نسبت به حذف کردن نام همسر فوت شده خود از شناسنامه اش اقدام نماید و نام او را از شناسنامه خود پاک کند.
نکته قابل توجه این که در واقع فقط زن و شوهرانی که بین ایشان نزدیکی واقع شده باشد بعد از طلاق میتواند در شناسنامه المثنی نام همسر قبلی خود و ازدواج و طلاق و مربوط به آن را از بین ببرند.
به عبارتی اگر بعد از فوت نمودن زوج، زوجه باکره بوده باشد این امکان برای او فراهم است که با مراجعه به پزشکی قانونی و گرفتن حکم پرده بکارت اقدام به حذف نام همسر قبلی خود و گرفتن شناسنامه جدید کند در حالیکه در صورت باکره نبودن تنها زمانی می توانند اقدام به این کار کنند که ازدواج مجدد انجام داده باشند.
مدارک لازم برای حذف نام همسر فوت شده
• ارائه گواهی فوت شخص متوفی
• سند ازدواج یا همان نکاح نامه
• اوراق هویتی متقاضی از قبیل شناسنامه و کارت ملی
حذف نام زن از شناسنامه مرد
در صورتی که مرد از زن اول خود طلاق گرفته شده باشد و اقدام به ثبت طلاق کرده باشد ، و بعد از با زن دیگری عقد و ازدواج مجدد کند و اطلاعات عقد و ازدواج با زن دوم به ثبت رسیده باشد و در شناسنامه درج گردد، این امکان برای مرد فراهم است که برای حذف نام زن اول از شناسنامه اش اقدام کند. این کار برای مرد علاوه بر کم شدن بار روانی، می تواند باعث راحت تر ارائه دادن شناسنامه هم بشود.
حذف نام همسر اول از شناسنامه مرد
تنها رویه قضائی در این مورد ماده ۳۲ قانون ثبت احوال است که بیان میدارد اگر چنانچه مردی با همسرش متارکه کرده باشد با انتخاب همسر دوم و ثبت رسمی ازدواجش و درج شدن نام او در شناسنامه اش میتواند به اداره ثبت احوال مراجعه و درخواست خود را برای حذف نام همسر اول ارائه نماید.
حـذف نام همسر در ازدواج موقت
در ازدواج موقت یا به اصطلاح همان صیغه نیازی به ثبت اسم و درج آن در شناسنامه نیست اما مطابق با قوانین جمهوری اسلامی در سه حالت این نوع ازدواج بایستی به ثبت برسد .
۱. زمانی که زن باردار باشد.
۲. قبل از وقوع عقد طرفین با یکدیگر توافق کرده باشد که به ازواج شان به ثبت برسد.
۳. سومین مورد زمانی است که ضمن عقد شرط کرده باشند ازدواجشان به ثبت قانونی برسد .
از آنجایی که پس از ثبت ازدواج موقت، واقعهی ازدواج و نام همسر موقت در شناسنامه نوشته خواهد شد، زمانی که هر یک از زوجین در این نوع ازدواج موقت باشند و درخواست حذف نام همسر خود را بعد از جدایی داشته باشند در صورت ثبت ازدواج به دلایل فوق، طرفین میتوانند نام همسر پیشین خود را از شناسنامهی شان به همان ترتیب که در مورد ازدواج دائم و موارد متعدد آن توضیح داده شد حذف کنند.
” نکته حائز اهمیت در مورد ازدواج موقت این است که در این نوع ازدواج نام زوجین در شناسنامه یکدیگر ثبت نمی گردد اما نام فرزندان حاصل از این ازدواج در شناسنامه پدر و مادر ثبت می گردد و هیچ راه و قانونی برای عدم ثبت نام آن ها ( فرزندان ) وجود ندارد.”
باکره بودن زوجه و حذف نام همسر از شـناسنامه
بکارت زوجه علاوه بر تاثیرش بر روی مهریه و تعلق نصف آن به زوجه تاثیر دیگری هم دارد یعنی در زمانی که زوجه باکره باشد و طلاق در دوران عقد صورت پذیرد زن عده نخواهد داشت در این صورت همانطور که گفتیم هر یک از زوجین می توانند با مراجعه به دفاتر پیشخوان و یا اداره ثبت احوال با ارائه مدارک شناسایی، دادن دادنامه طلاق، گواهی دوشیزگی زوجه نسبت به حذف نام همسر خود از شناسنامه اقدام نمایند.
مدارک لازم برای حذف نام همسر اول از شناسنامه چیست
مدارک لازم با توجه به اینکه زوجه باکره باشد یا نباشد و متفاوت است.
۱ _ در صورت باکرگی دختر به عبارتی (غیر مدخوله بودن) :
• اخذ گواهی آزمایش بکارت از پزشکی قانونی
• سند رسمی طلاق
• حکم طلاق از دادگاه
• اوراق هویتی متقاضی شامل شناسنامه و کارت ملی
• برگه معرفی نامه از دادگاه صادر کننده حکم طلاق
۲ _ در صورت عدم باکره بودن زوجه:
• ثبت کردن ازدواج جدید و ارائه مدارک مربوط به آن به اداره ثبت احوال
• ارائه سند طلاق ازدواج قبلی
• اوراق هویتی متقاضی شامل شناسنامه و کارت ملی
مدارک لازم برای حذف طلاق از شناسنامه
• ۲ قطعه عکس
• دادنامه طلاق
• رونوشت یا اصل طلاق نامه
• اصل شناسنامه
• اصل کارت ملی
• گواهی باکره بودن پزشک قانونی
شرایط حذف کردن نام همسر با وجود فرزند
سوالی که بسیاری از مراجعان که در پروسه طلاق و جدایی قرار گرفتن این است که آیا بعد از طلاق با وجود داشتن فرزند هم میشود اسم همسر از شناسنامه حذف گردد ؟
باید بگویم که طبق ماده ۳۳ قانون ثبت احوال کشور در خصوص زوجه وجود یکی از شرط های دوشیزگی و یا در صورت عدم آن انتخاب کردن همسر به عنوان همسر دوم و ثبت آن در دفترخانه و ارائه گواهی مربوطه آن به اداره ثبت احوال جهت حذف نام همسر اول زوج لازم میباشد. بنابراین با توجه به متن ماده به بودن و با نبودن فرزند اشاره ای نشده است.
بدین ترتیب به طور کل لازم است بدانید داشتن فرزند مانعی برای پاک نمودن اسم نمی باشد. در بعضی مواقع بعد از طلاق یا فوت،اشخاص تمایل دارند که نام طرف مقابل که از آن طلاق گرفتند یا فوت نموده را از شناسنامه خود پاک کنند که در اینصورت با توجه به شرایط مذکور می توانند اقدام به درخواست خود از اداره ثبت احوال کنند حتی اگر فرزند داشته باشند. البته مشخصات و اسم پدر و مادر در شناسنامه فرزند درج می گردد و همچنین مشخصات و اسم فرزند نیز در شناسنامه پدر و مادر وجود خواهد داشت و از بین نخواهد رفت.
حذف نام فرزند از شناسنامه امکان پذیر است؟
در مواردی بنا بر دلایل مختلف والدین خواهان حذف نام فرزند از شناسنامه خود هستند و یا خود فرزند خواستار حذف نام خود از شناسنامه والدینش می باشد. توجه کنید که از منظر قانون امکان حذف نام فرزند بعد از گرفتن شناسنامه و پذیرفتن ایشان وجود نخواهد داشت چراکه رابطه فرزندی، رابطه ای نیست که کسی بتواند آن را انکار کند و قانونا هیچ یک از والدین این اجازه را ندارند که بتوانند نام فرزند یا فرزندانشان را از شناسنامه خود پاک کنند. حتی در صورت رضایت فرزند و همچنین رضایت پدر و مادر امکان حذف نام فرزند از شناسنامه والدین وجود ندارد.
در نهایت لازم به ذکر است که در مواردی مشخص میشود فرزند در واقع فرزند واقعی شخص نبوده که در این صورت میتوانید با در دست داشتن ازمایش DNA نسبت به حذف کردن نام فرزند در شناسنامه خویش اقدام کنید.
حال ممکن است واقعی نبودن و نسبت نداشتن فرزندبه پدر خویش به دو دلیل باشد یا اینکه همسر شخص به او خیانت کرده باشد یا اینکه فرزند در ابتدا جابه جا شده باشد، البته در مواردی هم دیده شده که در مواردی اشخاص وقتی نوزادی مرده بدنیا می اید سعی میکنند با همکاری زوجه فرزند دیگری را به عنوان فرزند واقعی معرفی کنند که تمام این اعمال غیر قانونی است و جدا از حذف نام فرزند به پدر حق شکایت برای فریب داده خواهد شد.
قانون جدید حذف نام همسر از شناسنامه
قانون جدیدی در سال ۹۳ در مجلس شورای اسلامی در رابطه با موضوع حذف نام همسر از شناسنامه مطرح گردید و به مرحله اجرا گذاشته شد که در این قانون به صراحت به یک موضوع مهم اشاره شده است موضوعی که در رابطه با زوجه و دوشیزه بودن یا نبودن او است. یعنی اگر طلاق قبل از اینکه زوجین با یکدیگر ارتباط جنسی برقرار کرده باشند باشد و هر یک از آنها متقاضی درخواست طلاق باشند در این صورت زن میتواند با مراجعه به پزشکی قانونی و با دریافت گواهی مبنی بر باکره بودنش همراه با حکم مراجع ذی ربط تقدیم ثبت احوال کند و ضمن کامل نمودن فرم های مربوطه اقدام به حذف نام همسر خود از شناسنامه و درخواست صدور شناسنامه المثنی جدید کند.
وکیل برای حذف نام همسر از شناسنامه
خانواده یکی از اصلی ترین بنیان یک جامعه محسوب میشود که ابزاری ست برای حفظ و بقای نسل بشر ابزاری و رسیدن به خوشبختی و سعادت افراد، اما در بین جوامع مردم گاهی دیده می شود افراد در انتخاب شریک زندگی دچار اشتباه شده و در نهایت مجبور به طلاق و انحلال ازدواج میشوند که به دنبال آن مراحل جدایی و پاک کردن و حذف نام همسر بعد از طلاق بعنوان یک ضرورت عاطفی و اجتماعی مهم مطرح میشود که در زندگی آتی فرد از بسیاری از جهات تاثیرگذار خواهد بود.