طلاق غیابی در خارج از کشور
ایرانیانی که در خارج از کشور زندگی می کنند، بر اساس حقوق بین الملل در مورد حقوق و مسائل خود تابع کشور متبوع خود هستند. و تابع کشوری که در آن اقامت دارند، نخواهند بود. و به همین خاطر است که قوانین مرتبط با طلاق غیابی در خارج از کشور با قوانین طلاق غیابی در داخل کشور تفاوتی ندارد.
می توان گفت که هم زن و هم مرد می توانند درخواست طلاق دهند. و سپس آن را از طریق محاکم قضایی در داخل کشور و یا خارج از کشور پیگیری نمایند. البته باید ذکر کنیم که رایی که دادگاه خارجی صادر نموده است. در صورتی که در داخل ایزن قابل تنفیذ خواهد بود که مغایر با قوانین ایران نباشد. و در غیر این صورت به هیچ عنوان تنفیذ نخواهد شد. و بدین ترتیب کنسولگری و دفاتر ثبت نیز هیچ گونه الزامی به ثبت طلاق نخواهند داشت.
قواعد طلاق غیابی در خارج
وکیل ایرانی در ترکیه ایرانیان خارج از کشور طبق حقوق بین الملل خصوصی در رابطه با احوال شخصیه تابع قوانین کشور متبوع خود می باشند. و نه کشوری که در آن اقامت دارند. بنابراین قوانین طلاق غیابی در خارج کشور با طلاق غیابی در داخل تفاوتی ندارد.
دادگاه صالح به رسیدگی به طلاق ایرانیان خارج از کشور کدامند؟
بر اساس ماده 14 قانون حمایت از خانواده در مورد طلاق ایرانیان در خارج از کشور این گونه بیان می کنند که :
هر موقع یکی از زوجین مقیم خارج از کشور باشد. و دادگاه محل اقامت فردی که در مقیم ایران می باشد، جهت رسیدگی صالح باشد و اگر زن و مرد مقیم خارج از کشور باشند، اما یکی از آن ها در ایران به صورت موقت ساکن باشد، دادگاه محل سکونت فرد ساکن در ایران و همین طور در صورتی که هر دو به طور موقت ساکن ایران باشند، دادگاه محل سکونت موقت زن جهت رسیدگی به امور طلاق صالح خواهد بود. در صورتی که هیچ کدام از زوجین ساکن ایران نباشند. و در خارج از کشور ساکن باشند، در این صورت دادگاه های شهر تهران صلاحیت رسیدگی را خواهند داشت، مگر این که زن و مرد برای اقامه دعوی در شهری دیگر به توافق رسیده باشند.
بررسی محدودیت هایی قبل از طلاق غیابی
تا زمانی که طلاق خارجی در دادگاه های ایران تنفیذ نشده است. و هنوز به صورت شرعی صیغه طلاق جاری نشده است. برای زن محدودیت هایی وجود دارد. به بیان دیگر در قوانین ایران زن هم چنان باید در زوجیت مرد بماند. تا زمانی که جدایی آن ها در دادگاه های کشور پذیرش شود. حتی اگر زن در خارج از کشور باشد. و به ایران باز گردد مرد می تواند وی را ممنوع الخروج نماید.
زن هم اگر در دادگاه های خارجی در مورد مهریه صحبتی نکرده است. و یا مهریه خود را نبخشیده است. می تواند در ایران مهریه خود طلب نماید. البته مرد هم می تواند در صورت این که زن از وی تمکین ننماید. و وظایف زناشویی خود را به جای نیاورد با اجازه دادگاه و سایر مراجع قانونی همسر دیگری را اختیار نماید.
ثبت طلاق در خارج کشور
حالا فرض را بر این بگیرید که زن و شوهری در خارج از کشور تقاضای طلاق داده اند. و بعد از مشخص شدن صلاحیت دادگاه محل اقامتشان حکم نیز پذیرفته شده است. حال آن ها باید این طلاق را در ایران نیز ثبت نمایند. در این باره باید بدانید که سر دفتران که متصدی ثبت طلاق در دفاتر رسمی کشور هستند.
و همچنین دفاتر کنسولی خارج از کشور، نمیتوانند طلاق صادر شده در محاکم خارج از کشور را ثبت کنند. در صورتی حق ثبت این امر را دارند. که حکم طلاق صادره از محاکم خارج از کشور، در دادگاه های صالحه ایران که همان دادگاه های خانواده می باشد. تنفیذ شده باشد یعنی فرد بعد از درخواست طلاق و تعیین شدن رای آن در دادگاه کشوری که مقیم است باید آن را به تایید دادگاه های ایران برساند تا نافذ گردد.