شرایط کار زنان در قانون کار
شرایط کار زنان در قانون کار با توجه به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی با پیشنهاد شورای عالی کار تعیین شد و به این گونه که اشتغال در برخی از مشاغل برای بانوان ممنوع شد و شرایط مرخصی آنها نیز در قانون با مردان متفاوت است. بنابراین در ادامه مبحث به توضیحات بیشتر این مطلب می پردازیم.
شرایط کار زنان در قانون کار
برخی اوقات فعالیت در بعضی از مشاغل برای زنان مناسب نیست. به این دلیل که ممکن است برای زنان در آینده مشکلاتی را ایجاد کند. در نتیجه شورای عالی کار برای جلوگیری از این اتفاق، پیشنهادی در این مورد به وزیر کار و امور اجتماعی داد، که آن پیشنهاد به تصویب رسید. بیانگر این مطلب بود، که انجام کارهای خطرناک، سخت و زیان آور و نیز حمل بار بیشتر از حد مجاز با دست و بدون استفاده از وسایل مکانیکی، برای کارگران زن ممنوع می باشد. بنابراین اگر کارفرمایی کارکنان زن خود را در مشاغل فوق الذکر استخدام کند. اداره کار بلافاصله بعد از آگاهی با ایشان بر خورد می کند، و فرد خاطی مشمول جریمه می گردد.
شرایط کار زنان باردار در قانون کار
هنگامی که زنان شاغل باردار می شوند، در صورتیکه ادامه فعالیت در آن شغل برای آن ها مشکلی ایجاد نکنند، بایستی تا پیش از اخذ مرخصی باردار به کار خود ادامه دهند، ولی چنانچه در مواردی که به تشخیص پزشک سازمان تامین اجتماعی، نوع کار برای کارگر باردار خطرناک یا سخت تشخیص داده شود، کارفرما مکلف می باشد تا پایان دوره بارداری کارگر باردار، بدون آنکه حق الزحمه (حقوق و مزایای) ایشان را کسر نماید، کارگر باردار را به کار مناسب تر و سبک تری ارجاع دهد.
مرخصی کار زنان باردار در قانون کار
هنگامی که کارگری باردار می شود، می تواند مطابق با قانون کار از مرخصی بارداری و زایمان کارگران زن استفاده کند. مدت این مرخصی در قانون قبلی مجموعا ۹۰ روز پیش بینی شده بود که خوشبختانه در قانون جدید این مدت به شش ماه و نه ماه افزایش یافته است.
شرایط شیر دادن به بچه در قانون کار
بعد از اتمام مرخصی زنان باردار برای آنکه مادران شیرده دل نگران زمان شیر خوردن نوزاد خود نباشند، قانون کار شرایطی را پیش بینی کرده است. که این شرایط مطابق با ماده ۷۸ قانون کار به شرح ذیل می باشد:
در کارهایی که دارای کارگر زن هستند کارفرما مکلف می باشد به مادران شیرده تا پایان دو سالگی کودک بعد از هر سه ساعت، نیم ساعت فرصت شیر دادن بدهد و این فرصت جزء ساعات کار آنان محسوب می گردد. و همچنین کارفرما مکلف می باشد متناسب با تعداد کودکان و با در نظر گرفتن گروه سنی آن ها مراکز مربوط به نگه داری کودکان (از قبیل شیرخوارگاه، مهد کودک و…) را ایجاد کند.
بازگشت به کار پس از اتمام مرخصی بارداری و زایمان
زمانی که مدت مرخصی زنان باردار بعد از زایمان به پایان می رسد. کارگر زن به کار سابق خود بر می گردد و این مدت با تایید سازمان تامین اجتماعی جزء سوابق خدمت وی محسوب می گردد. بنابراین اگر کارفرمایی پسبعد از بازگشت زن به محل کار، از فعالیت ایشان جلوگیری کند یا آنکه کارگر زن را اخراج کند، این امر به منزله اخراج غیر موجه کارگر زن محسوب شده و کارگر زن میتواند از راه اداره کار از کارفرما خود طرح دعوی کند.
سوالات پرتکرار
مرخصی بارداری در چه شرایطی قابل افزایش می باشد؟
اگر زن دو قلو یا بیشتر باردار باشد، به مدت مرخصی وی بر اساس قانون کار ۱۴ روز افزایش می یابد.
آیا میزان حقوق کار زنان باردار در ایام مرخصی کاهش می یابد؟
خیر، جای هیچ نگرانی در مورد میزان حقوق زنان باردار در ایام مرخصی وجود ندارد. و بر اساس تبصره ۲ ماده ۷۶ قانون کار، حقوق ایام مرخصی زایمان مطابق با مقررات قانون تامین اجتماعی پرداخت خواهد شد.