دعاوی تجاری
از جمله دعاوی قابل پیگیری توسط وکیل امور تجاری در محاکم دادگستری دعاوی تجاری و شرکتها می باشد. دفتر وکالت دکتر علی جاوید، وکیل و مشاور حقوقی افتخار دارد به واسطه سالیان متمادی فعالیت و ارائه خدمات حقوقی در زمینه حقوق مربوط به امور تجاری و شرکت ها، پاسخگوی نیازهای حقوقی مدیران عامل شرکت ها و سهامداران آن و تجار حقیقی و حقوقی باشد.
تعریف تاجر در دعاوی تجاری
وفق تعریفی که در ماده 1 قانون تجارت مصوب 1311/12/13 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن از تاجر شده است، قانونگذار تاجر را شخصی می داند که شغل معمولی خود را معاملات تجارتی قرار دهد. تاجر میتواند شخص حقیقی یا شخص حقوقی باشد.
شناسایی یا عدم شناسایی هر شخص اعم از حقیقی و حقوقی به عنوان تاجر، آثار بسیاری از حیث بار نمودن برخی مسئولیت ها و تعهدات قانونی برای وی دارد از جمله اینکه: اشخاص حقیقی و حقوقی که تاجر میباشند، نمی توانند درخواست اعسار از پرداخت بدهی خود بنمایند و باید به جای اعسار، درخواست ورشکستگی مطرح نمایند. یا اینکه میبایست اقدام به نگهداری دفاتر قانونی و تنظیم و ارائه آن به مراجع قانونی اعم از دارایی و… کنند. و یا اینکه ملزم به اخذ مجوز خاص برای اشتغال می باشند.
لذا در هر دعاوی تجاری و شرکتها، در وهله اول میبایست به این نکته توجه نمود که شخص مقابل به عنوان تاجر مورد شناسایی قرار خواهد گرفت یا خیر ؟ در پاره ای موارد نیازمند اثبات تاجر بودن طرف مقابل به عنوان راهکار دفاعی هستیم.
معاملات تجارتی ( تجاری)
معاملات تجارتی در قانون تجارت به معاملات تجارتی ذاتی و حکمی تقسیم بندی شده اند که انجام هر یک از این عملیاتها از سوی اشخاص حقیقی یا حقوقی، وی را واجد عنوان تاجر می نماید. اعمال تجارتی ذاتی به حکم ماده 2 قانون تجارت عبارتند از:
- خرید یا تحصیل هر نوع مال منقول به قصد فروش یا اجاره اعم از آنکه تصرفاتی در آن باشد با نباشد.
- تصدی به حمل و نقل از راه خشکی یا آب و هوا به هر نحوی باشد.
- هر قسم عملیات دلالی یا حق العمل کاری (کمسیون) و یا عاملی و همچنین تصدی به هر نوع تاسیساتی که برای انجام بعضی از امور ایجاد می شود، از قبیل تسهیل معاملات ملکی یا یافتن خدمه یا تهیه و رساندن ملزومات و غیره
- تاسیس و به کار انداختن هر قسم کارخانه مشروط بر اینکه برای رفع حوائج شخصی نباشد.
- تصدی به عملیات حراجی
- برعهده داشتن هر قسم نمایشگاه عمومی
- تصدی به هر قسم عملیات صرافی و بانکی
- معاملات برواتی اعم از اینکه بین تاجر یا غیر تاجر باشد
- عملیات بیمه بحری و غیر بحری
- کشتی سازی و خرید و فروش کشتی و کشتی رانی داخلی یا خارجی و معاملات راجع به آنها.

وفق ماده 3 قانون تجارت نیز اعمال تجارتی زیر به اعتبار تاجر بودن متعاملین یا یکی از آنها تجارتی محسوب می شود، این قسم از معاملات، معاملات تجارتی تبعی شناخته می شوند که به این معنی است که اینگونه معاملات به اعتبار اینکه یکی از طرفین یا هر دو آنها تاجر می باشند، معاملات بین آنها را تجارتی قلمداد نموده که شامل:
- همه معاملات بین تجار و کسبه و صرافان و بانکها
- کلیه معاملات که تاجر با غیر تاجر برای حوائج تجارتی خود می نماید.
- همه معاملاتی که اجزا یا خدمه یا شاگرد تاجر برای امور تجارتی ارباب خود می نماید
- کلیه معاملات شرکت های تجارتی
لازم به ذکر است معاملات غیر منقول به هیچ وجه معاملات تجارتی محسوب نمی شوند. لیکن دلالی و یا حق العمل کاری این معاملات تجارتی محسوب می شود. تنها استثنا برای غیر تجارتی بودن معاملات غیر منقول، مقرره موضوع ماده 5 قانون تملک آپارتمانها است که طی آن انواع شرکت های موضوع ماده 20 قانون تجارت که به قصد ساختمان خانه و آپارتمان و محل کار، به منظور سکونت یا اجاره یا فروش تشکیل می شود از انجام سایر معاملات بازرگانی غیر مرتبط با کارهای ساختمانی ممنوع اند.
دعاوی اسناد تجاری
دعاوی مرتبط با اسناد تجاری مانند مطالبه چک، مطالبه سفته، دعوای بطلان و بی اعتباری سند تجاری و همچنین دعوای مربوط به مفقود شدن سند تجاری، در حقیقت بخشی از دعاوی مرتبط با اسناد تجاری هستند. استفاده از چک یکی از موارد رایج و پرطرفدار در این زمینه است. برای مثال، دعوای صدور چک بلامحل که هم دارای جنبه حقوقی و هم جنبه کیفری است. هرچند در اواخر این روزها، جنبه کیفری این نوع دعوا به شدت کاهش یافته و بیشتر به مطالبه حقوقی از طریق مسدود کردن حساب های صادر کننده چک تمرکز دارد.
دعاوی و اختلافات در این زمینه به این صورت است که شخص دارنده چک در بانک با عدم پرداخت، عدم موجودی یا کسری موجودی حساب صادر کننده چک مواجه میشود. در این صورت، بانک گواهی عدم پرداخت را صادر میکند که به آن گواهی عدم پرداخت میگویند. برای اقامه دعوا و مطالبه وجه چک، داشتن این گواهی ضروری است.
با توجه به قوانین جدید مربوط به چک، در صورت استفاده از چکهای جدید و دریافت کد مخصوص و داشتن گواهی عدم پرداخت و درج آن در سامانه، میتوان بدون اقامه دعوا و با مراجعه به اجراییه دادگاه، تقاضای صدور اجراییه را داشت. در گذشته، برای وصول وجه چک، ابتدا باید دادگاه رسیدگی کند و سپس اجراییه صادر میشد. اما در حال حاضر، با ایجاد شرایط مناسب، میتوان مستقیماً تقاضای صدور اجراییه را داشت. یکی از ویژگی های چک این است که می توان از طریق اجرای ثبت هم مطالبه کرد. برای مطالبه چک، میتوان از وکلای مجرب موسسه گروه وکلای سنا که دارای کتب متعدد و تجربه فراوان در این زمینه هستند، بهره برد.

دعاوی مربوط به برند و علائم تجاری و طرح های صنعتی
به اعتراضات و دعاوی مرتبط با اسناد تجاری، از جمله مطالبه چک، مطالبه سفته، دعوای بطلان و بی اعتباری سند تجاری، و همچنین دعاوی مرتبط با مفقود شدن سند تجاری، می توان اشاره کرد. این دعاوی از جمله دعاوی مهم در حوزه اسناد تجاری محسوب می شوند. یکی از دعاوی مهم در این زمینه، دعوای شبیهسازی اسم یا علامت تجاری است. در این نوع دعوا، اشخاص ممکن است از یک نام یا علامت تجاری مشابه با نام یا علامت تجاری دیگر استفاده کنند که میتواند به اختلافات حقوقی منجر شود.
همچنین، دعاوی ابطال گواهی ثبت علامت تجاری و دعاوی ابطال علامت تجاری نیز در این حوزه قابل اشاره هستند. در برخی موارد، اشخاص ممکن است ادعا کنند که گواهی ثبت علامت تجاری یا خود علامت تجاری مورد ابطال بوده و این موضوع نیازمند رسیدگی قضایی است. برای اقامه دعوا و مطالبه در این دعاوی، ممکن است نیاز به کمک وکلای متخصص در حوزه اسناد تجاری و مسائل حقوقی مرتبط با آن باشد. وکلای مجرب و متخصص این حوزه میتوانند به شما در اقامه دعوا و حفظ حقوق شما کمک کنند.
دعاوی ابطال گواهی نامه ثبت علامت تجاری و دعاوی ابطال علامت تجاری نیز در این حوزه قابل اشاره می باشند. در این دعاوی، اشخاص ممکن است ادعا کنند که گواهی ثبت علامت تجاری یا خود علامت تجاری مورد ابطال بوده و این موضوع نیازمند رسیدگی قضایی است. در دعوای ابطال گواهی نامه ثبت علامت تجاری، اشخاص ممکن است به دلایلی مانند عدم صلاحیت یا تداخل با علامت تجاری دیگر، ابطال گواهی ثبت علامت تجاری را درخواست کنند.
همچنین، در دعوای ابطال علامت تجاری، اشخاص ممکن است ادعا کنند که علامت تجاری مورد ابطال، به علامت تجاری دیگری تشابه زیادی دارد و این امر میتواند به تداخل و اختلافات در بازار و بازاریابی منجر شود. برای اقامه دعوا و مطالبه حقوق خود در این دعاوی، اشخاص میتوانند به وکلای مجرب و متخصص در حوزه حقوق تجاری و نام تجاری مراجعه کنند. این وکلای حرفهای با تجربه و دانش لازم در این زمینه قادر به راهنمایی و نصحیت در مورد روند و راهکارهای حقوقی مربوط به دعاوی تجاری هستند.
نتیجه گیری
دعاوی تجاری به دعاویی گفته میشود که در رابطه با تجارت و کسب و کار بین اشخاص تاجر یا غیرتاجر با تاجر ایجاد میشود. طبق قانون آیین دادرسی مدنی، این دعاوی در صلاحیت دادگاههای عمومی قرار دارند. در بالا به برخی از موارد از این دعاوی اشاره کردیم. به عنوان مثال، دعاوی مرتبط با اسناد تجاری و دعاوی مرتبط با شرکتها و علامتهای تجاری و برندها از جمله دعاوی تجاری مهم هستند. در این دعاوی، اشخاص ممکن است در مورد اسناد تجاری همانند چک یا سفته اختلاف داشته باشند. و یا در مورد ثبت و حفظ علامت تجاری یا برند خود درگیری پیش بیاید.
برای اقامه دعوا و حفظ حقوق خود در این دعاوی، ممکن است نیاز به کمک وکیل متخصص در حوزه حقوق تجارت و کسب و کار داشته باشید. وکلای مجرب و تخصصی میتوانند به شما در این زمینه کمک کنند و بهترین راه حل را برای حل و فصل دعوا و حفظ منافع شما پیشنهاد دهند.