حقوق زن پس از ازدواج
حقوق زن پس از ازدواج، در واقع زوجین پس از خوانده شدن خطبه عقد نسبت به یکدیگر حقوق و تکالیفی دارند. بر اساس قانون مدنی فصل هشتم از کتاب هفتم در نکاح و طلاق بصورت کامل در مورد وظایف زن و مرد توضیح داده است، در روابط میان زوجین ریاست خانواده به علت قوای بدنی و قوه تفکر بر عهده شوهر می باشد و شوهر به علت تعهدی که به همسر و فرزندان خود دارد بایستی یک زندگی خوب و آبرومندانه برای آن ها فراهم نماید. همچنین پرداخت هزینه های زندگی بر عهده مرد می باشد. زوجین نیز بایستی درباره ی زندگی مشترک خود و مشکلات و تربیت فرزندان با یک دیگر مشورت نمایند.
وضعیت نفقه در عقد دائم
یکی دیگر از حقوق زن پس از ازدواج، در عقد دائم نفقه زن بر عهده شوهر می باشد. هر گاه زن به علت غیر موجه از شوهر خود تمکین ننماید، مستحق نفقه نخواهد بود؛ البته اگر شوهر بدون علت موجه از دادن نفقه خودداری کند، زن میتواند به دادگاه مراجعه نماید که در این صورت دادگاه میزان نفقه را مشخص و شوهر را به دادن آن محکوم خواهد نمود.
وضعیت مهریه در ازدواج دائم
وصول فوری مهریه با ضمانت قیمت و کیفیت
یکی دیگر از بحثهای ازدواج بحث مهریه می باشد. تعیین مهریه با توافق طرفین انجام می گیرد. زن پس از عقد مالک مهریه است و هر موقع که بخواهد میتواند آن را مطالبه کند. بر اساس ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی زن میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در برابر شوهر دارد امتناع نماید، مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع حق نفقه را برای زن از بین نخواهد برد.
اعمال چنین حقی بوسیله زن استفاده از حق حبس در عقد نکاح نام دارد. زن در صورت استفاده از حق حبس علیرغم اینکه از شوهر تمکین نمی نماید حق دریافت نفقه را هم دارد. البته استفاده از حق حبس منوط به شرایطی میباشد. مطابق با ماده ۱۰۸۶ قانون مدنی اگر زن پیش از اخذ مهر به اختیار خود به ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد بپردازد، دیگر نمیتوان از حق حبس خود استفاده نماید، معذالک حقی که برای مطالبه و وصول مهریه دارد ساقط نخواهد شد.
مهریه حال چیست؟
یکی از شروط استفاده زن از حق حبس این می باشد. که مهریه زن حال باشد. مهریه ی حال مهریه ای است که برای پرداخت آن مهلتی معین نشده باشد. و زن این حق را داشته باشد که بعد از عقد هر زمان که بخواهد آن را مطالبه کند.
مهریه ایی که برای آن از سوی مرد مهلت تعیین شده باشد، مهریه موجل می گویند. و در حالتی که پرداخت مهریه منوط به توانایی مالی مرد باشد زن از حق حبس خود محروم خواهد گردید. به این مهریه عندالاستطاعه گفته می شود. لذا زن فقط در حالتی میتواند از عدم تمکین سرباز زند که مهریه او عندالمطالبه باشد.
انواع مهریه
آشنایی با انواع مهریه
- مهرالمثل: اگر در نکاح عقد دائم مهریه ذکر نشده باشد و یا عدم مهر شرط شده باشد ازدواج صحیح می باشد و طرفین میتوانند پس از عقد با توافق یک دیگر مهریه را معین نمایند. اگر پیش از توافق میان آنها نزدیکی واقع گردد زوجه مستحق مهرالمثل خواهد بود. و اگر قبل از توافق و پیش از نزدیکی یکی از طرفین بمیرد زن مستحق هیچگونه مهری نیست؛ تعیین مهر المثل از راه کارشناس رسمی دادگستری انجام می گیرد.
- مهر المسمی: در حین عقد و با توافق طرفین معین می گردد. اگر پس از نزدیکی طلاق اتفاق بیفتد زن مستحق دریافت همه ی مهریه می باشد. و در حالتی که طلاق پیش از نزدیکی اتفاق بیفتد زن مستحق دریافت نصف مهریه خواهد بود. اگر شوهر پیش از نزدیکی بیشتر از نصف مهریه را به زن پرداخت کرده باشد مازاد آن را عیناً یا مثلاً یا قیمتاً میتواند استرداد نماید.
- مهرالمتعه: هرگاه مهر در عقد ذکر نشده باشد و شوهر پیش از نزدیکی و تعیین مهر زن خود را طلاق دهد زن مستحق مهرالمتعه است. و اگر پیش از آن طلاق دهد مستحق مهر المثل می باشد.
توجه: در تعیین مهر المثل به وضعیت زن از حیث شرافت خانوادگی و دیگر صفات و وضعیت او نسبت به اقارب و… توجه می گردد. اما در مهرالمتعه به وضعیت اقتصادی مرد توجه می گردد. در کلیه انواع مهریه پرداخت مهریه بر عهده مرد است و با فوت زن ساقط نمی شود.
نکته: درحالی که مهرالمسمی مجهول باشد یا مالیات نداشته باشد، زن مستحق مهرالمثل است و در حالی که مهرالمسمی ملک غیر باشد، زن مستحق مثل یا قیمت آن خواهد بود. مگر اینکه صاحب مال اجازه کند.
مهریه در صیغه موقت
در ازدواج موقت مهریه باید ذکر شود عدم ذکر مهریه در عقد موجب بطلان عقد است. در عقد موقت مرگ زن در اثناء مدت موجب سقوط مهریه نمی شود و همچنین است اگر شوهر تا آخر مدت با او نزدیکی نکند؛ در عقد موقت اگر مرد قبل از نزدیکی تمام مدت نکاح را ببخشد باید نصف مهریه را به زن بدهد.