تکلیف مهریه بعد از فوت همسر
طبق ماده ۹۴۰ قانون مدنی هر کدام از زن و شوهر پس از مرگ از آن یکی ارث می برد. توارث نیز بین زن و شوهر وقتی برقرار می شود. که رابطه زوجیت آن ها دائمی باشد. در ازدواج موقت رابطه توارثی برقرار نمی شود. در این مقاله در مورد موضوعاتی همچون تکلیف مهریه بعد از فوت زن و مهریه زن فوت شده، برای شما مطالبی را خواهیم گفت.
تکلیف مهریه ی زن متوفی
وقتی زنی فوت می کند تمام حقوق و مطالبات او به ورثه اش میرسد. از جمله حقوق زن مهریه ی وی است که در زمان حیاتش از همسرش نگرفته باشد. یکی از دلایل اهمیت این موضوع این است که پدر و مادر زن از مهریه ی او را ارث می برند.
برای محاسبه مهریه باید سهم شوهر از مبلغ مهر کسر شود. و طبق سهم الارث پدر و مادر به آن ها پرداخت شود. اگر در ایام زناشویی نزدیکی انجام نشده باشد، زن و ورثه او مالک نصف مهریه و اگر نزدیکی انجام شده باشد مالک تمام مهریه وی هستند. شوهر و فرزندان نیز جزء ورثه می باشند. و علاوه بر والدین زن از مهریه نیز ارث می برند.
مطالبه مهریه توسط وراث زوجه
هرگاه مهریه زن توسط مرد پرداخت نشود. بعد از فوت مرد به این دلیل که مهریه زن از طلب ممتاز محسوب می شود، مهریه پس از مرگ مرد به زن پرداخت می شود.
و اگر زنی فوت کند. و زمانی که در قید حیات بوده مهریه اش را نگرفته باشد. یا به شوهر نبخشیده باشد. برنامه به این صورت خواهد بود که:
- حق مطالبه مهریه همواره برای ذینفع آن وجود خواهد داشت، همچنین اگر زوجه در قید حیات نباشد. یعنی با فوت زوجه حق مطالبه مهریه مانند هر حق یا مال دیگری به وراث منتقل می شود.
- وراث زوجه می توانند بعد از فوت زوجه به قائم مقامی از طرف او مهریه زوجه متوفی را از زوج مطالبه نمایند. و به هیچ دلیلی زوج نمی تواند از پرداخت مهریه زوجه متوفی خود به ورثه او به هر بهانه امتناع نماید. زیرا دین ناشی از مهریه از جمله دیون ممتاز است. و حتی در صورت وجود دیون متعدد زوج باز هم تادیه مهریه زوجه بر سایر دیون او مقدم است.
- برای رسیدن به این مطالبه وراث زوجه با تنظیم دادخواست مهریه زوجه متوفی به نسبت سهم الارث خود به طرفیت زوج حقوق قانونی زوجه متوفی را مطالبه نموده و ورثه زوجه باید مدارکی مثل گواهی انحصار وراثت و عقدنامه زوجه را نیز به دادگاه تقدیم کنند.
پرداخت مهریه از ماترک شوهر
اگر شوهر ارثی از خود گذاشته باشد، بدهی های شوهر از ماترک پرداخت می شود. مهریه نیز به عنوان یک دین ممتازه می باشد. و پیش از هر بدهی از اموال متوفی توسط وکیل مهریه دریافت می گردد.
ارث فرزند از مهریه مادر
مهریه ی زن از جمله دیونی می باشد. که بر گردن زوج است. و تا پس از مرگ زوج نیز قابل مطالبه است. اگر زن در قید حیات نباشد، فرزاندان ایشان می توانند به نیابت از او، مهریه زوجه یا مادرشان را از اموال زوج مطالبه نمایند. البته در این موارد باید قوانین مربوط به طبقات وراثت و سهم الارث به طور کامل مشخص شده باشد. و مورد توجه قرار گیرد. زیرا طبق قانون، اگر زوجه در زمان حیات، مهریه اش را از شوهرش نگرفته باشد، این حق به ورثه اش می رسد.
اگر زن قبل از مطالبه ی مهریه فوت نماید. و مهریه وجه رایج باشد. ورثه اش می توانند آن را دریافت نمایند. از آن جایی که معمولاً بعد از فوت مرد، اموالش به وراث وی می رسد، معمولاً وراث برای دریافت مهریه مادرشان از طریق اقامه و طرح دعوا برای دریافت آن اقدام می کنند. که طبق قانون مهریه به ورثه تعلق می گیرد.
حکم مهریه با اجرت المثل
همان طور که زن می تواند مهریه را بعد از فوت شوهر دریافت نماید، اجرت المثل با تحقق شروطی قابل مطالبه می باشد. که این شروط عبارتند از :
اگر زوجه کارهایی در منزل را که جزو وظایف او نبوده است (مانند شیردادن بچه) و به دستور زوج و بدون قصد تبرع بوده را به انجام رسانده باشد، می تواند از ماترک شوهر اجرت المثل خود را مطالبه نماید.