حین وقوع نارضایتی و یا مشکل در ارتباطات و در صورت عدم توانایی حل اختلاف توسط طرفین امکان حل مشکل توسط قوه ی قضائیه وجود دارد ، تعریف شکایت در این مواقع معنی و مفهوم گرفته و مورد اهمیت واقع می شود . شکایات در دو نوع کیفری و حقوقی دسته بندی می شوند . برای این امر لازم است نحوه ی نگارش شکوائیه را بدانید که در ادامه توضیح داده ایم .
تعریف شکایت
شکایت می تواند رسمی باشد ، مانند زمانی که یک کارمند به دلیل شرایط کاری نا امن و یا بیشتر بخاطر یک موضوع احساسی شکایت می کند ، مانند شکایت از یک دوست قدیمی که به شما خیانت کرده است . شکایت ممکن است موجه و یا غیر موجه باشد . اغلب شکایت ها در مورد این است که شخص مقابل یک قانون را زیر پا می گذارد ، مانند شکایتی که علیه شخصی که در حیاط جلویی خود در شهری که چنین اجازه ای را نمی دهد حصاری می سازد . اگر همان همسایه گلی بکارد که باعث عطسه های غیرقابل کنترل شما شود ؛ ممکن است از این بابت ناراضی باشید ، اما این همان شکایتی است که میتوانید بین خودتان حل کنید . تعریف شکایت از قاضی ، شکایت کیفری و شکایت حقوقی انواعی از شکایت هاست که امروزه از مفاهیم و موضوعات پر جستجو در گوگل می باشند . در جواب این که برای شکایت کجا باید رفت و یا چه مراحلی را طی کرد ، باید بگوییم ؛ در مرحله اول به جای اینکه به دادسرا مراجعه کند ، می تواند در سامانه ثنا ثبت نام کند که این ثبت نام به صورت کاملا الکترونیک و بدون مراجعه به محل خاصی توسط خود متقاضی انجام می شود . مرحله دوم از طرح شکایت حقوقی این است که به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و شکایت ( دعوای ) حقوقی و یا شکایت کیفری را مطرح کرد تا در سامانه ثنا به ثبت برسد . در صورت پشیمانی از این امر کافی است ، نحوه پس گرفتن شکایت را بدانید و اقدامات لازم را انجام دهید .
انواع شکایت
شکایت ها بر اساس موضوع دعوا ، مرجع رسیدگی و قانون آیین دادرسی حاکم ؛ در دو دسته دعاوی کیفری و حقوقی دسته بندی می شوند . دعاوی حقوقی ، مربوط به موضوعات حقوقی و مدنی مانند اموال و اشخاص است ؛ اما دعاوی کیفری ، دعاوی مرتبط با جرم و مجازات را گویند .
- شکایات حقوقی : دعاوی حقوقی نوعی از شکایات هستند که مرتبط با حقوق مدنی افراد و جبران خسارت ناشی از نقض این حقوق است . این نوع از دعاوی به دو دسته اموال و اشخاص تقسیم می شوند . در دسته اموال ؛ موضوعاتی از قبیل مالکیت و حقوق افراد بر اموالشان ، قرارداد خرید و فروش ، اجاره ، رهن ، مطالبه طلب و یا امور مربوط به مسائل وصیت ، ارث و غیره مطرح می شود . دسته اشخاص ؛ شامل دعاوی هایی چون تابعیت ، ارث ، ازدواج ، طلاق و غیره می شوند . قانون حاکم برای رسیدگی به دعاوی حقوقی ، آیین دادرسی مدنی می باشد . در تعریف شکایت این موضوعات همگی حائز اهمیت اند .
- شکایات کیفری : دعاوی کیفری نوعی از شکایات هستند که به علت وقوع یک جرم مطرح می شوند و شاکی در آن ، درخواست مجازات مجرم را دارد . از این رو قبل از اینکه بخواهیم یک دعوای کیفری را اقامه کنیم ، ابتدا باید بدانیم چه عملی جرم محسوب می شود ؟ بنابر تعریف ارائه شده از جرم در ماده 2 قانون مجازات اسلامی ، “هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است ، جرم محسوب می شود .” برای شناسایی عمل مجرمانه باید این نکته را در نظر داشت که عمل مجرمانه ، عملی است که طبق قانون مجازات اسلامی به عنوان جرم شناسایی شده است . بنابراین ، نمی توان هر فعل و ترک فعلی را جرم دانست و لزوما باید عمل ارتکابی دارای عنصر قانونی جرم و مجازات باشد . قانون حاکم برای رسیدگی به دعوای کیفری ، قانون آیین دادرسی کیفری است . به موجب ماده 1 این قانون ، “آیین دادرسی کیفری مجموعه اصول و مقرراتی است که برای کشف و تحقیق جرایم ، تعقیب مجرمان ، نحوه رسیدگی ، صدور رای و تجدید نظر ، اجرای احکام ، تعیین وظایف و اختیارات مقامات قضایی وضع شده است .” فردی که قصد اقامه دعوای کیفری دارد ، باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه و شکایت خود را ثبت کند .
نحوه تنظیم شکایت
اولین قدم برای طرح دعوا اعم از دعوی حقوقی و کیفری ، دریافت فرم و نحوه نوشتن فرم یا برگه مخصوص آن و تنظیم و نوشتن آن است . برگه ای که برای آغاز و ثبت دعوی کیفری که در مراجع کیفری و دادسراها کاربرد دارد شکایت نامه یا شکوائیه است . شکواییه فرم مخصوصی است که در آن مشخصات شاکی ، مشخصات مشتکی عنه و موضوع دعوا نوشته می شود . تعریف شکایت و یا تنظیم شکایت نامه بسیار راحت تر از تنظیم دادخواست در دعوی حقوقی است و اغلب افراد می توانند موضوع و شرح دعوا را خودشان به زبان خودشان بنویسند البته که با راهنمایی های وکلا ، قانونی تر تنظیم می گردد .
نحوه نوشتن
نحوه نوشتن و نگارش شکایت نامه برای تعریف شکایت که در تصویر روبرو مشاهده می کنید ، به شرح زیر است :
- شاکی : در این قسمت نام و نام خانوادگی و نام پدر و شغل و نشانی فرد شاکی نوشته می شود .
- مشتکی عنه : مشتکی عنه فردی است که از آن شکایت می شود ، مشخصات وی تا جای که در دسترس است باید تکمیل شود .
- وکیل : در صورتی که شاکی دارای وکیل است در این کادر مشخصات وی درج می گردد .
- موضوع : منظور از موضوع ، عنوان طرح دعواست به عنوان مثال : توهین یا ضرب و جرح عمدی .
- دلایل و ضمائم : دراین بخش دلایل و مدارکی که بر مبنای آن دعوا طرح شده نوشته می شود ، به عنوان مثال : شاهد یا گواهی پزشکی قانونی .
- زمان و نشانی محل وقوع جرم : لازم است تاریخ و محل جرم درج شود .